V Králíkách protestovalo 300 lidí proti přeměně výchovného ústavu na ženskou věznici

V Králíkách na Orlickoústecko demonstrovalo více než 300 lidí proti plánu ministerstva spravedlnosti přebudovat bývalý dětský výchovný ústav na ženskou věznici. Nelíbí se jim, že ačkoliv ministr Robert Pelikán veřejně přislíbil, že bude přihlížet k výsledkům pátečního místního referenda, ministerstvo již započalo proces převodu budovy. Takový postup podle protestujících není férový.

„Považujeme to za podvod. To je, jako když jste na novomanželské dovolené a máte v kapse podepsanou rozvodovou smlouvu,“ uvedl Michal Souček z občanské iniciativy, která demonstraci svolala.

Proti zřízení věznice se postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). V prosinci má schůzku s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikán (ANO) a ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem.

„Ministerstvo spravedlnosti by mělo vnímat potřeby regionu, který je mimořádný zejména zájmem turistů. Taková zařízení sem nepatří. Je to stejné jako by se zřizovala věznice ve Špindlerově Mlýně nebo na Lipně,“ řekl hejtman, který se demonstrace také zúčastnil. 

Místo věznice domov pro seniory?

Iniciativa nedávno zahájila kampaň proti vzniku věznice ve městě. Do schránek nechala roznést informační materiály a zveřejňuje své názory na sociálních sítích. Radnice seznámila veřejnost se záměrem ministerstva spravedlnosti v místním zpravodaji a na městském webu.

Zhruba měsíc vyzývá místní obyvatel Petr Daniel, aby v bývalém ústavu vznikl domov pro seniory. Zorganizoval s dalšími lidmi petici. „My si myslíme, že (ministr spravedlnosti) jedná unáhleně, a myslíme se, že jedná unáhleně schválně,“ řekl na večerním protestu Daniel.

Výsledky referenda nejsou pro ministerstvo závazné. Mohly by však ukázat názory místních obyvatel. Podle Součka bude iniciativa jeho závěry respektovat, ať už budou jakékoliv.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Králíkách by mělo být podle představ ministerstva časem umístěno až 200 vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by také spolupracovalo s místními dodavateli.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Králíky již letos o vypsání jednoho místního referenda o jeho využití uvažovaly. Impulsem k tomu byl záměr ministerstva vnitra zřídit v objektu pobytové zařízení pro žadatele o azyl.

Proti byla část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní obyvatele a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo vnitra nakonec od svého plánu ustoupilo.