Opuštěná továrna v Pardubicích přitahuje děti, na nebezpečné místo je lákají i youtubeři

Opuštěná továrna Tesly v Pardubicích láká děti (zdroj: ČT24)

Zchátralý areál bývalé Tesly v centru Pardubic se stal atraktivním místem pro děti a teenagery. Důvodem je zveřejněné video, na kterém torzo továrny představuje známý youtuber. Průmyslový areál je ale pro návštěvníky nebezpečný – v budovách se propadají stropy, ve sklepech je voda.

Téměř půlhodinové video zachycuje čtyři mladíky, kteří vlezli oknem do jedné z budov, procházejí rozsáhlým areálem a komentují jeho stav. Chodí dokonce i po střeše.

Video na internetu už zhlédlo 350 tisíc lidí. A řada dětí teď chce nebezpečnou zábavu zažít na vlastní kůži. „Viděl jsem to a říkal jsem si, že by to nebylo špatné. Šel bych tam, ale nevím kudy a asi se to ani nesmí,“ říkají děti poté, co viděly záběry z opuštěné továrny. 

Návštěva může skončit tragédií

Městská policie však varuje, že tovární haly jsou v havarijním stavu a návštěva může skončit i tragédií. „Budovám chybí okna, místy se propadají stropy, a proto je pohyb v nich zdraví a životu nebezpečný,“ upozorňuje mluvčí Městské policie Pardubice Lucie Klementová.

Hlídky na místo vyjíždějí v poslední době častěji než dřív. Volají je většinou obyvatelé okolních domů, kteří vidí skupinky mladistvých chodit po střeše. 

„Od zveřejnění videa tyto případy rapidně vzrostly. Například během prvních 17 dní v září jsme měli tři vniknutí do tohoto objektu,“ uvádí Klementová.  

Nedávno strážníci na místě zadrželi skupinu školáků ve věku 12 až 16 let. Policii řekli, že je zajímalo, jak to vypadá uvnitř. Tip na návštěvu prý získali na sociálních sítích.

Hlavní brána je sice zamčená a dobře zabezpečená, ze zadní strany areálu je ale možností vstupu hned několik. Návod ostatně nabízí ve svém videu sám youtuber. Podle strážníků nepomáhá ani častá kontrola plotů.

Nedovolené vniknutí do areálu řeší pardubický magistrát jako přestupek. Strážníci vracejí děti přímo rodičům a upozorňují odbor sociálně-právní ochrany dětí.

Areál bývalé Tesly je opuštěný od konce 90. let. Město stále hledá investora, který by dal dvouapůlhektarovému pozemku vhodné využití. Plánů, co s brownfieldem naproti nemocnici, bylo už několik. Všechny ale zatím zkrachovaly.