V Pardubicích si stěžují na hluk z restaurací

Pardubice/Klatovy - Pardubická radnice musí řešit spor obyvatel města s provozovateli restaurací. Povolila jim totiž na tři roky provozování předzahrádek až do půlnoci. Lidé žijící v centru Pardubic si ale stěžují na porušování nočního klidu a požadují nápravu. Zcela opačný problém řeší v Klatovech, tam místní požadují delší otevírací doby.

Život v centru města se stává nesnesitelným, hlavně o víkendu, tvrdí někteří nespokojení obyvatelé Pardubic. Před hlukem a výtržnostmi ujíždějí na chalupy. Ti, kteří tuto možnost nemají, v noci nespí. „Různě se přesouváme po domě a jsme z hluku zoufalí,“ říká obyvatelka Pardubic Helena Šnajberková.

Na vině jsou podle obyvatel restaurace na Perštýnském náměstí. Magistrát, který povolil otevírací dobu předzahrádek do půlnoci, řeší řadu stížností. „Jedná se o genia loci Pardubic a celého Perštýnského námestí,“ vysvětluje důvod dlouhé otevírací doby František Brendl, náměstek primátorky.

Provozovatelé barů a restaurací se brání, tvrdí, že si hlídají, aby hosté zbytečně nehlučeli. „V tu chvíli, kdy o půlnoci zvednete zákazníky na zahrádce, oni postávají a jdou si sednout k morovému sloupu, kde už hlučí bez omezení,“ tvrdí provozovatel restaurace Michal Hochmal.

  • Pardubice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281536.jpg
  • Restaurace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281537.jpg
  • Pardubice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281539.jpg
  • Morový sloup na Perštýnském náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2816/281538.jpg

Radnice chce do celého problému více zapojit městskou policii. „Dodržování klidu po půlnoci by mělo být striktněji dodržováno,“ dodává Brendl. Konkrétní řešení celého sporu budou hledat nespokojení obyvatelé společně s provozovateli restaurací na začátku září. Obě znesvářené strany se sejdou přímo na radnici.

V Klatovech chtějí opak

Zcela opačné problémy řeší v Klatovech. Proti regulaci otevírací doby restaurací, barů a diskoték zde místní sepsali petici, kterou podle autorů podepsalo více jak pět set lidí, kteří jsou toho názoru, že výrazně zasahuje do svobodného rozhodování, a požadují její zrušení.

„Je to omezování našeho svobodného rozhodování o tom, jak naložíme s naším volným časem,“ říká Nikol Presslová z petičního výboru. A její kolegyně Helena Šuryová ji doplňuje. „Omezuje to jak nás, slušné občany, tak podnikatele.“

Vedení města ale svoji vyhlášku obhajuje a tvrdí, že už nese své ovoce. Ve městě je prý větší klid. „Když se podíváme na celé město, vidíme, že provozovatelé vyhlášku v zásadě respektují. Jsou výjimky, ty jsou postihovány pro přestupek,“ sdělil místostarosta Klatov Jiří Štancl.

Provozovatelé restaurací díky kratší otevírací době ale přicházejí o návštěvníky, což pociťují hlavně na obratech. „Šli jsme rapidně dolů a museli propustit dva zaměstnance,“ říká majitel restaurace David Kschier. Autor vyhlášky, místostarosta Štancl, říká, že je její zrušení málo pravděpodobné, může se ale upravit. To budou zastupitelé projednávat v říjnu, nová vyhláška by tak mohla platit na konci letošního roku.

Vstup Erika Knajfla a Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)