Kvůli teplé zimě řada zvířat nespí

Olomouc – I přesto, že je leden, příroda se chová jako na jaře. Je to díky nezvykle vysokým teplotám, které se místy vyšplhaly až k deseti stupňům Celsia. K vidění jsou tak kuriózní situace – například ve stanicích ochránců přírody. Zvířata, která měla už měsíc odpočívat, se k zimnímu spánku vůbec neuložila.

Sysli, svišti nebo ježci jsou zvířata, která v přírodě v lednu nepotkáte. Spí totiž zimním spánkem. Kvůli letošní teplé zimě ale jako by zvířata jedno roční období úplně vynechala. „Na některé menší ježky přišel zimní spánek. Ale je to trhaný spánek a za zimní se ani nedá považovat,“ říká vedoucí záchranné stanice Vendolí Josef Zelený.

Ve venkovních voliérách zůstávají i čápi. Na jejich zimoviště je ochránci ve Vendolí vůbec nestěhovali.

V záchranné stanici Pasíčka nespí ani jezevci. Vloni byli touto dobou už měsíc ve svých zimovištích. Letos zůstávají venku a užívají si slunečného počasí v letním výběhu. Za normálních okolností vypouštějí ochránci přírody uzdravené dravce do volné přírody až na jaře, letos je to jinak. „Leden je extrémně teplý a dravci nemají problém se získáním potravy. Proto není problém je nyní vypustit,“ vysvětluje vedoucí stanice Pasíčka Josef Cach.

Pro některé živočichy ale znamená extrémně teplé lednové počasí problém. Například netopýři se kvůli teplu probouzejí ze zimního spánku a to je vysiluje. Ztrácejí energii a zesláblí hynou.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)