Odstřel OP Prostějov: Diváci uhýbali před úlomky zdiva

Ostrava - Odstřel budov bývalé textilní továrny OP Prostějov se obešel bez vážnějších komplikací. Výjimečnou detonaci, která byla největší svého druhu v Česku, sledovaly v sobotu tisíce lidí. Podle informací České televize bylo štěstí, že nebyl nikdo zraněn. Některé diváky jen těsně minuly nebo lehce škrábly úlomky zdiva. Báňský úřad to neřeší, protože nikdo škody nebo úrazy nehlásil. Bagristé se už pustili do rozebírání a odklízení sutin, aby mohla začít nová etapa této lokality.

Jeden z přihlížejících Lukáš Linka si odstřel šesti velkých budov natočil. Návštěvníci webového portálu You Tube, kam pak video umístil, se mohou přesvědčit, že to pro něho byl silný zážitek. „To bylo těsně, málem jsem to dostal do ruky,“ opakuje na záznamu trochu vyděšeně. Je přitom vidět, že nebyl sám, kdo uhýbal kusům zdiva, který by mohly i vážně zranit.

Nikdo si však nestěžoval, střelmistr Zdeněk Šobíšek o ohrožení lidí nevěděl. „Máme tu jen jednu díru do plechu, což je banalita,“ řekl Šobíšek, který odstřel několik týdnů připravoval a nakonec také řídil. Ani představitele Státní báňské správy České republiky nikdo neinformoval, že by se při odstřelu něco vymklo kontrole. „Případné vzniklé škody, úrazy, nehody a nebezpečné situace, které by v souvislosti s prováděním trhacích prací vznikly, nám musí někdo oznámit, abychom je mohli řešit. Zatím žádné hlášení o škodách nemáme,“ sdělil Bohuslav Machek, mluvčí báňského úřadu, který likvidaci budov odstřelem povolil.

Při odstřelu OP Prostějov létaly kolem diváků kusy zdiva (zdroj: ČT24)

I poslední zbytky továrny přitahují pozornost

K areálu zkrachovalé továrny opět míří zvědavci, prohlížejí si trosky. „OP Prostějov byla jednou z největších továren ve městě, takže mne to zajímá. Pohled je to neradostný,“ řekl například Radim Matoušek. Do sutin se už zabořily bagry. Bagristé z nich vytahují kusy železa, kterým byly stavby z minulého století vyztužené. Majitel pozemků z firmy Astria Group vlastní také kovošrot, kde si železo zpracuje. Beton chce nechat rozdrtit na recyklát, který se mimo jiné používá jako podkladová vrstva na některých stavbách. Na vyčištěné ploše, která má asi 18 hektarů, společnost plánuje vybudovat výstavní halu. Část pozemků chce také nabídnout k podnikání.