Deset tisíc lidí žádá v Olomouci referendum o hracích automatech

Olomouc - Devět a půl tisíce obyvatel Olomouce podepsalo petici, která požaduje, aby v době komunálních voleb proběhlo také referendum o hracích automatech, videoterminálech a kasinech. O to, aby zmizely z města, usiluje občanské sdružení Olomouc bez hazardu, které sesbíralo podpisy.

Termín komunálních voleb je vhodný vzhledem k tomu, že platnost lidového referenda je podmíněna účastí 35 procent voličů. Posledních komunálních voleb se v Olomouckém kraji zúčastnilo skoro padesát procent voličů. Například v Praze 8 se letos na jaře se nepodařilo prosadit plošný zákaz hazardu, protože k referendu přišlo jen 14 procent voličů.

Archy s podpisy už dostala olomoucká radnice, která bude petici posuzovat. Pokud bude vše v pořádku, měli by zastupitelé o referendu rozhodnout na nejbližším zastupitelstvu 15. září. Bylo by to první referendum v Olomouci od roku 1989. Jak potvrzuje zájem o petici, otázka hracích automatů je živým tématem. Řada lidí odsuzuje, že město povolilo stavbu kasina v budově bývalého divadla v Hodolanech nebo vznik dalšího nového kasina v obchodním centru Šantovka. „Povolení kasina v Šantovce, které sídlí deset minut chůze od centra města a je přímo naproti divadlu, do kterého chodí děti, považujeme za nepřípustné a alarmující,“ uvedl člen iniciativy Pavel Bednařík.

I když vedení města projevilo snahu snížit počet heren, podle propagátorů referenda to nestačí. „Je tu jistá snaha hazardní hry omezovat. Aktuální čísla potvrzují, že heren ubylo, počet automatů však zůstává stejný,“ zdůraznil zmocněnec přípravného výboru Michal Krejčí.

Bez hazardu to jde, ale těžko

Tak jako v mnoha jiných městech se olomoucká samospráva brání plošnému zákazu hracích automatů kvůli příjmům, které tento nešvar přináší. Konkrétně Olomouci loni přinesl 110 milionů. „Z hazardu podporujeme například různé sportovní kluby, je to důležitý zdroj financí i pro městskou knihovnu. Bez těchto příjmů bychom museli úplně zastavit některé granty,“ prohlásil olomoucký primátor Martin Major z ODS. Tyto argumenty sdružení odmítá. „Prezentovat hazard jako nutného mecenáše sportu a kultury považujeme za alibistické. Příjmy města z heren nemohou vyvážit celospolečenské ztráty, které toto průmyslové odvětví přináší,“ je přesvědčený Krejčí.

Úplně se hracích automatů zbavilo například město Hranice. Přišlo tak o 12 milionů ročně. „Snažíme se ten propad nahradit dotacemi, každou investici musíme pečlivě zvážit. Jde to, ale je to těžké,“ reagoval mluvčí hranické radnice Petr Bakovský na otázku, jak se město obešlo bez příjmů z automatů.

Iniciativu podpořil i Josef Jařab

Lidé ze sdružení Olomouc bez hazardu zapojili do kampaně i hráče, kterým závislost na automatech zkomplikovala život. „Automaty jsou zkáza. Jejich zákaz samozřejmě podpořím,“ říká klient Psychiatrické léčebny ve Šternberku, který se ze závislosti na hracích automatech rozhodl léčit. Například podle olomouckého zastupitele za ODS Jiřího Martináka ale není „nulová tolerance“ správným řešením. „Obávám se, že dojde k přesunu hazardu do nelegálních tajných heren a k dalšímu propojení na kriminální jevy,“ uvedl. Organizátoři petice ale odmítají i tyto obavy jako neodpodstatněné.

Aby bylo možné zákaz hracích automatů v celém městě vyhlásit, muselo by souhlasit 25 procent voličů. Záměr podpořily i některé respektované olomoucké osobnosti - například bývalý rektor Univerzity Palackého - anglista Josef Jařab.