Zábřeh prohrál spor s Wanemi. Prodej pozemků na stavbu papírny nezvrátil

Zábřeh - Vedení města Zábřeh prohrálo s firmou Wanemi spor o pozemky, na kterých chce postavit papírnu a elektrárnu na biomasu. Ústavní soud zamítl stížnost města proti verdiktu Nejvyššího soudu, jenž potvrdil, že smlouva o prodeji pozemků, kterou předešlí zástupci města s firmou uzavřeli v roce 2006, platí. Snaha jejich nástupců zpochybnit platnost této smlouvy tím definitivně padla. Většina obyvatel papírnu ve městě nechce, protože se obává zhoršení životního prostředí. Vyjádřila to i v referendu.

Ústavní soud odmítl stížnost města proti loňskému verdiktu Nejvyššího soudu, který odmítl dovolání města Zábřehu proti verdiktu vrchního soudu. Právníci města při podání stížnosti argumentovali tím, že Nejvyšší soud se dostatečně nezabýval námitkami města proti verdiktu o pozemcích. Ústavní soud sice připustil, že Nejvyšší soud nereagoval na všechny dovolací argumenty, s těmi zásadními se ale vypořádal. „Soud stížnost označil za zjevně neopodstatněnou,“ potvrzuje zpravodaj Ústavního soudu Tomáš Lichnovník.

Spor přitom začal pro město nadějně, když šumperský okresní soud nejprve označil smlouvu mezi městem a Wanemi za neplatnou. Nadřízené soudy už pak ale dávaly naopak za pravdu firmě, která město také zažalovala o 35 milionů korun. Žádá je jako kompenzaci za zdržování projektu za sedm miliard, do kterého už vložila mnoho času a peněz. Továrna měla původně stát už v roce 2009. „My smlouvy plníme a totéž očekáváme od města. Není možné otočit kormidlem se změnou politické reprezentace. Město se už mohlo přesvědčit, že to nikam nevede,“ opakuje jednatel Wanemi Marek Štencl.

Spory stále nekončí

Za stavbu papírny, která má vyrábět lepenku, silně lobboval například někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer, a to v době, kdy ministerstvo životního prostředí začalo posuzovat vliv papírny na životní prostředí. Odpůrci stavby ze Zábřehu i sousedního Ráječku se obávají hlavně zvýšené dopravy. Tisíce nových kamionů podle nich podstatně zhorší kvalitu života v lokalitě. Ministerstvo životního prostředí vedené tehdy Martinem Bursíkem ze Strany zelených ale dalo projektu zelenou. Policie také dostala podnět, aby prošetřila, zda zásadní souhlas zábřežských zastupitelů nebyl provázený korupcí. Policisté ale nic nezjistili. Hnutí proti papírně bojovalo několik let jen za vypsání referenda, ve kterém se vyjádřili proti prodeji pozemků. Až Ústavní soud rozhodl, že obyvatelé Zábřehu mají na referendum právo, i když smlouvy jsou už uzavřené. Město čeká s Wanemi další soudní boj o odškodné za maření záměru papírny. A zatímco město marně bojovalo o neplatnost smlouvy o prodeji pozemků, firma naopak podala žalobu kvůli tomu, že vzalo zpět původní souhlas. Spory tak stále nekončí.