V Bílovci se ještě na podzim začne stavět nová křížová cesta

Bílovec postaví křížovou cestu (zdroj: ČT24)

V Bílovci na Novojičínsku se ještě na podzim začne stavět nová křížová cesta. Bude podél cesty z města přes Hublesku do Bílova. Zastupitelstvo už na její vybudování schválilo 700 000 korun. Křížová cesta má být hotova příští rok na jaře, město ji chce symbolicky otevřít v době Velikonoc. Informovala o tom mluvčí bílovecké radnice Šárka Seidlerová.

V Hublesce v září skončila oprava komunikace za zhruba 1,5 milionu korun, lidé ji nyní využívají k procházkám a relaxaci. „Věřím, že také nová křížová cesta, která vznikne v krásné krajině, poslouží všem občanům, nejen věřícím, k určitému zklidnění a zastavení v dnešní hektické době,“ uvedl bílovecký starosta Pavel Mrva (ČSSD).

Jednotlivá zastavení budou vysoká dva metry a budou stát na ploše metru čtverečního. Vytvořena budou z kovu v kombinaci s betonem. Autory vítězného návrhu jsou bílovečtí architekti Tereza Hozová a David Grabec.

Naše křížová cesta bude v pořadí třetí na území Moravskoslezského kraje. A první, která v regionu vznikne v tomto tisíciletí.
Pavel Mrva
bílovecký starosta

„Téma křížové cesty je staré přes 2000 let, hledali jsme materiál, který bude působit starobyle. Vybrali jsme povětrnostně odolnou patinující ocel, jež si po instalaci v exteriéru vytvoří ochrannou vrstvu bránící korozi,“ uvedla Hozová.

Pojetí nové křížové cesty je podle ní spíše klasické. „Vycházeli jsme z tradičních maleb, které zachycují posledních pár hodin života Ježíše Krista, a převedli je zjednodušenou formou do prostorového vyjádření. Každé zastavení je tvořeno siluetou, případně dvojicí siluet a křížem,“ uvedla Hozová.

Bílovecký děkan Lumír Tkáč uvedl, že předpokládá, že zájem o novou křížovou cestu budou mít lidé ze širokého okolí. „Výjimečnost a síla venkovní křížové cesty je v jejím spontánním využívání, kdy jí – třeba jen nahodile – procházejí jednotlivci i skupiny. Smyslem křížové cesty je nabídnout na turistické a vycházkové trase vedle krásy přírody i duchovní, neboli spirituální rozměr,“ dodal Tkáč.