V Havířově spouštějí největší sterilizační linku v Evropě. Pro zdravotnické sady

V Havířově otevírá linku výrobce zdravotnických pomůcek (zdroj: ČT24)

Švédská společnost Mölnlycke Health Care, která vyrábí zdravotnické operační sety, začala loni budovat svou továrnu v Havířově na Karvinsku. Ve středu zde slavnostně otevírá výrobu. Do konce roku v ní najde práci na 200 lidí. A to ve vůbec největší sterilizační evropské lince.

„V dalším roce zde získá uplatnění dalších 100 zaměstnanců,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. Havířovský závod má firmě pomoci zkrátit čas dodávek chirurgických setů. Firmě totiž dlouhodobě roste poptávka po těchto výrobcích. Zatímco loni jich prodala na 5,5 milionu kusů, letos jich plánují dodat o stovky tisíc více.

„Protože každý set musí projít speciální sterilizací, aby bylo zabráněno infekci pacienta, vzniká v Havířově vůbec největší sterilizační linka v Evropě,“ doplnila Markéta Radová.

Řešit se bude doprava zaměstnanců

Závod postavený v průmyslové zóně bývalého Dolu Dukla už v lednu fungoval ve zkušebním technickém provozu. Továrna funguje vedle stávajícího závodu společnosti v Karviné, kde se rovněž školí noví zaměstnanci.Podle zástupce firmy Emmanuela Chilauda byl hlavní zkušební provoz naplánován na březen. Během dubna pak závod získával potřebné certifikáty. Nyní chtějí zástupci fabriky řešit mimo jiné dopravu do průmyslové zóny.

„V počáteční fázi provozu továrny zajistí dopravu do zóny orlovská příměstská doprava. Poté, co do závodu nastoupí větší počet zaměstnanců z řad havířovských občanů, zmapujeme, odkud dojíždějí, a domluvíme se na napojení zóny na městskou hromadnou dopravu,“ uvedla havířovská primátorka Jana Feberová (ČSSD).

Generální ředitel výrobních závodů Mölnlycke ProcedurePak
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

V nové továrně pracují stejně jako v Karviné hlavně ženy, tvoří asi 70 procent zaměstnanců. Podle ředitele Mölnlycke v České republice Emmanuela Chilauda je havířovská linka schopna ročně sterilizovat deset milionů setů v 19 000 konfiguracích.

Mölnlycke je prvním investorem v průmyslové zóně po Dukle. „Budeme se snažit, aby Mölnlycke získala vedle sebe další sousedy. Děláme vše pro to, aby se tady začalo brzy budovat další výrobní zařízení nebo hala,“ řekla havířovská primátorka Jana Feberová (ČSSD).

Už se podle ní jedná s investory, kteří vyrábějí zařízení pro letní sporty, jasno by mělo být během týdnů nebo měsíců. „Ještě bych to dále nekonkretizovala. Ale nabízí se zhruba tak 50 až 60 míst,“ řekla Feberová.

Závod se začal budovat loni v březnu a hodnota investice má dosáhnout téměř 1,6 miliardy korun. Společnost v regionu působí už od roku 2002, kdy otevřela závod v průmyslové zóně Nové Pole v Karviné. Mölnlycke Health Care se sídlem v Göteborgu působí v 90 zemích světa ve výrobě chirurgických prostředků pro jednorázové použití a na ošetření zranění.

Počet lidí bez práce v regionu klesá

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v dubnu 2017
Zdroj: MPSV

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji klesl v dubnu meziměsíčně o 0,3 procentního bodu na 6,7 procenta. Z evidence úřadu práce ubylo 2841 uchazečů, práci na konci měsíce nemělo 58 147 lidí. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR.

Nezaměstnaných v kraji je nejméně od prosince 2008. Oproti konci loňského dubna je v kraji evidovaných uchazečů o 9429 méně a jejich podíl je nižší o 1,2 procentního bodu.