Olomoucký veletrh představuje litr knih mimo mainstream

V Olomouci se od pátku do neděle koná knižní veletrh LITR. Akce se zaměřuje na autorské a umělecké publikace vydávané malými nezávislými nakladateli nebo vlastním nákladem.

V prostorách kulturního a komunitního centra W7 ve Wurmově ulici se představí desítky malých nakladatelů a autorů. „Jedná se o autory, kteří se do běžného tisku nedostanou a vydávají vlastní publikace v malých nákladech. Jsou zde i studenti výtvarných oborů,“ sdělila redaktorka České televize Zuzana Kozáková Glacová.

„Přehlídku doplňují workshopy, tvůrčí dílny, koncerty a výstavy,“ uvedla zakladatelka akce Nela Klajbanová. LITR je podle pořadatelů jedinou akcí svého druhu v České republice, letos se koná jeho druhý ročník. 

Olomoucký knižní veletrh LITR

Festival podle Klajbanové upozorňuje na neotřelá knižní vydavatelství, ale i na samostatně fungující tvůrce. „LITR chce seznámit širokou veřejnost s tvorbou mladých spisovatelů, umělců, designérů, ilustrátorů či studentů výtvarných oborů a s unikátní produkcí malých nezávislých nakladatelství a vydavatelství,“ uvedla organizátorka veletrhu.

Návštěvníci tak mají příležitost prohlédnout si originální publikace, které jsou často dostupné především ve specializovaných knihkupectvích nebo na internetu.
Nela Klabajová
Organizátorka veletrhu LITR

Hlavním programem festivalu je prodejní veletrh, na nějž o nadcházejícím víkendu zamíří do Olomouce tři desítky nezávislých tuzemských nakladatelů, výtvarníků a umělců. Podle pořadatelů nebude chybět grafická dílna Uutěrky, skupina ilustrátorů Nýbrž, literární časopisy PLAV, H_aluze, nakladatelství Bylo nebylo, Nová beseda či knihkupectví a galerie Xaoxax.

  • Specialitou veletrhu jsou dílny, ve kterých se do role autorů uměleckých publikací mohou vcítit malí návštěvníci. Pod vedením odborníků si na základě animačních postupů vytvoří pohyblivý příběh, takzvaný flipbook nebo pod dohledem brněnských umělců a ilustrátorů Veroniky Vlkové a Jana Šrámka vyrobí knihu koláží a akvarelů. Dospělí se mohou s knižní dílnou Parapet naučit i základy takzvané koptské vazby.

Součástí veletrhu bude výstava Text, lži a video, na které mají být prostřednictvím děl vybraných českých umělců, jako je Lenka Vítková, Tomáš Svoboda či Viktor Takáč, představena videa, která „pracují s textovou informací“. Veletrh doprovodí koncerty, přednášky či akce MAJ Designs, prodejní přehlídka mladého českého designu a módy ve vile Primavesi.

Cílem LITRu je podporovat a sdružovat nezávislé nakladatele a výtvarníky. Zaměřuje se na autorské publikace, magazíny, ilustrované knihy, komiksy nebo originální kancelářské a výtvarné potřeby.