Vlak Ostravan má 70 let. Jeho rychlost v průběhu času vzrostla až dvojnásobně

Vlak Ostravan slaví 70 let. Na trasu z Bohumína a Ostravy do Prahy se poprvé vydal 6. května 1946. Zatímco dříve vzdálenost mezi Ostravou a Prahou urazil za necelých pět hodin, nyní mu stačí o dvě méně.

René Ferfecki se jako strojvedoucí živí už deset let. Řídí různé typy vlaků, mezi nimi také legendární Ostravan. Ve čtvrtek ráno v 5:58 vystřídal svého kolegu, který soupravu přivezl z Návsí. „Teď řadím jednotlivé stupně spínáním stykačů, pracuje rozjezdový odporník a mašina se rozjíždí,“ popisuje část své práce.

Vlak Ostravan má 70 let (zdroj: ČT24)

Původní motorové lokomotivy Ostravanu v roce 1960 nahradily elektrické. Již v minulosti představoval rychlé a pohodlné spojení mezi Bohumínem a Prahou. V polovině 60. let jezdil navíc až do Varšavy. Oproti ostatním vlakům své doby byl Ostravan na trase do Prahy o hodinu a půl rychlejší. „Byl velmi využíván cestujícími, protože byl jediným kvalitním spojem mezi oběma velkoměsty,“ sdělil Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě.

Zatímco před sedmdesáti lety jezdil Ostravan průměrnou rychlostí 75 kilometrů za hodinu a cesta trvala pět hodin, dnes dosahuje rychlosti 120 kilometrů v hodině.

Ostatním vlakům však trvala cesta mezi Ostravskem a Prahou kolem šesti a půl hodiny, tedy dvakrát déle než nyní. Navíc jezdilo pouze kolem pěti párů přímých rychlíků za den.

„Dnes se kvalita zlepšuje, jezdí více spojů, tři dopravci. Postupem času v 90. letech bylo mezi Prahou a Ostravou asi 12 spojů denně, dnes je jich kolem 36,“ srovnává Vyka.

Zatímco původní Ostravan nabízel jen studenou kuchyni, v dnešních spojích si lidé zakoupí i teplá jídla, vozy jsou klimatizované a poskytnou i Wi-Fi připojení k internetu a elektrické zásuvky.

V současnosti už na trati do Prahy není Ostravan jediným rychlým spojením. Jen národní dopravce nyní zajišťuje až 17 párů expresních spojů a další posilové vlaky, například v pátek. Cestovní čas prakticky všech vlaků se pak pohybuje přibližně mezi třemi a třemi a půl hodinami, dosahují rychlosti až 160 kilometrů v hodině.