Lesy daly sezónní práci desítkám lidí z úřadů práce

Sto sedmdesát nezaměstnaných mohlo sedm měsíců pracovat v lese. Místa pomocných dělníků pro ně vytvořily Lesy České republiky s pomocí úřadu práce. Speciální sociální program stál dvacet šest milionů. Do konce roku 2019 chce státní podnik zaměstnat pět set lidí.

Pomocní lesní dělníci, kteří byli většinou dlouhodobě evidovaní na úřadech práce, zlikvidovali za sedm měsíců desítky černých skládek, opravili lesní cesty, krmelce, čistili příkopy i studánky. Největší zájem o tuto práci měli lidé z Břeclavska, Ústecka, Šumperska nebo Jesenicka.

Pomocnou práci vzal rád i lesní inženýr

Jedním z nich je lesní inženýr Jan Knotek. V lese pracoval dvacet pět let. Když jeho firma skončila, jinou práci nenašel a přihlásil se na úřad práce. Zaměstnání nemá šest let. „Samozřejmě bych měl raději stálou práci, ale vyhovují mi i sezónní práce, protože jsou různorodé. A člověk je rád, že je v lese,“ uvedl Knotek. Aktuálně upravoval krmelce a doplňoval do nich seno pro zvěř.

„Tito lidé udělali spoustu užitečné práce, na kterou by naši zaměstnanci neměli čas,“ pochválil pomocné síly z pracovních úřadů lesní správce z Lesů České republiky v Jeseníku Jiří Pňáček. Podle generálního ředitele Lesů České republiky Daniela Szóráda ale nešlo vždy vše hladce. „Fluktuace byla dosti velká, asi čtvrtinová. Hlavní příčinou byl alkohol, špatná disciplína, neochota pracovat, absence,“ vyjmenoval ředitel.

Měsíčně si pomocní pracovníci vydělali průměrně kolem čtrnácti a půl tisíce korun hrubého. Úřad práce přispěl na mzdy dvanácti miliony. „Byť jde o práci na sedm měsíců, věříme, že jim pomůže získat větší šanci na trhu práce, protože získají určitou praxi. Důležité také je, že si obnoví pracovní návyky a získají sebevědomí,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Nábor opět začne v únoru a březnu

Úřad práce oslovuje i další instituce, které by se mohly do programu na podporu zaměstnanosti zapojit – například České dráhy nebo Ředitelství silnic a dálnic. Jen státní lesy mají v plánu zaměstnat do roku 2019 přes pět set lidí.

Nové sezónní pracovníky chce firma nabírat opět během února a března. V roce 2016 by jich mělo být necelých tři sta. Pracovní příležitosti pro dlouhodobě nezaměstnané se snaží vytvářet i některé obce – například Přerov nebo Bruntál. Úřad práce letos dotoval téměř tři a půl tisíce takzvaných společensky účelných míst.