Mírovská věznice oslaví Vánoce tradičně

Mírov – V jedné ze dvou nejpřísnějších věznic letos oslaví Vánoce tradičně. V mírovské věznici na Šumpersku nebude v jídelníčku ryba, ale smažený řízek. Vězni se navíc mohou účastnit turnaje v šipkách nebo stolním tenise, dívat se na film a zahraje jim i kapela. Někteří dokonce bránu Mírova na několik dní opustí. Jsou to především ti, kteří jsou ve výkonu trestu poprvé.

Sedm vězňů prožije svátky mimo zdi mírovské věznice. Dostanou propustku a přesné pokyny, jak se venku chovat. Vězně, kteří se dostanou na svobodu, vybírá jedenáctičlenná komise na návrhy vychovatelů. Jejich propuštění musí schválit ředitel.

Ředitel mírovské věznice Vladimír Lang vysvětluje: „Přerušení výkonu trestu je nejvyšší druh kázeňské odměny pro nejlepší z nejlepších. Rozsah dovolené je pět až sedm dní.“ Propuštění se nesmí vrátit ani o minutu později.

Ještě v padesátých letech byly útěky z vězení obvyklé. Například během roku 1949 uteklo 52 vězňů a před sedmi lety se podařilo z Mírova zmizet Jiřímu Kajínkovi. Z vánočních dovolených se ale vracejí všichni. Jde totiž především o vězně, kteří jsou ve výkonu trestu poprvé a mají za sebou už dvě třetiny trestu. Ředitel Lang doplňuje: „V mírovské věznici si toho odsouzení dost považují, protože jsme jedna ze dvou nejtěžších věznic. Za moji kariéru ředitele věznice se zatím všichni vrátili.“

Ti, kteří ve svých celách zůstanou i přes svátky, mají možnost poznat, že jsou Vánoce třeba podle jídelníčku. Mluvčí věznice Magda Petříková popisuje: „Nebudou mít smaženého kapra, jaký je tradiční venku, ale smažený vepřový řízek. Odsouzení, kteří mají dietu, dostanou rybí filé.“ Vladimír Lang dodává: „Přes Vánoce se nepracuje přes celé svátky.“

V jedné z nejstarších věznic v Česku si odpykává v současné době trest 372 lidí. První vězeň, který byl na Mírov eskortován v září roku 1858, se jmenoval Přibyl. Vedení věznice nyní připravuje knihu o historii bývalého mírovského hradu. Ta by měla vyjít příští rok na podzim.