Začíná období bytových zlodějů

Kroměříž - Policie na Kroměřížsku se potýká s mimořádným nárůstem případů vykradených bytů.  Jen za poslední dva měsíce zaznamenala dvakrát tolik případů než za celý loňský rok. Policistům nyní přidělává vrásky i začínající doba dovolených a školních prázdnin. Ty bohužel nedodržují právě bytoví zloději.

Nejkřiklavějším příkladem z poslední doby jsou vykradené panelové domy v Holešově na Kroměřížsku. Jde o největší sérii vloupání prakticky na jednom místě v regionu. Nezvaní hosté jen tady „vybílili“ sedm bytů. Celkové škody jdou do stovek tisíc korun. „Jde zejména o šperky a peníze, zkrátka o cennosti, které ti zloději v bytě najdou,“ říká mluvčí Policie ČR v Kroměříži Květoslava Malenovská. „Ten samý den vykradli kromě mě i moji sousedku přímo naproti. Na druhé straně domu vybrali dva byty na jednom poschodí,“ konstatuje smutně jeden z poškozených.  

Série však může pokračovat, a to nejen v Holešově. Doba dovolených totiž právě začíná a s ní i každoroční zlodějské žně. Co v takové situaci dělat? „Požádat sousedy nebo někoho známého, aby se vám o ten byt starali, vybírali schránku, nezatahovat závěsy a v případě paneláku si myslím, že hodně pomůže zamykat hlavní dveře vchodové,“ radí Květoslava Malenovská

Podle policie by zloději měli počítat s až dvouletým pobytem za mřížemi. Jenomže zatím kriminalistům unikají.