Žháře z Havířova, jenž chtěl pomstít dítě, čeká 11 let vězení

Ostrava – Krajský soud v Ostravě odsoudil k jedenácti rokům vězení dvaatřicetiletého Tomáše Macka. V květnu roku 2012 založil požár, na jehož následky zemřel jeden člověk a dalších nejméně deset lidí včetně dětí bylo v ohrožení života. Uprostřed noci polil ředidlem rohožku před dveřmi bytu, ve kterém bydlela rodina s šestiletým dítětem a zapálil ji. Měla to být msta za údajnou šikanu jeho malého syna, se kterým chodilo dítě z tohoto bytu do stejné školky.

Protože byly dvě hodiny ráno, chvíli trvalo, než si ohně někdo všiml. Začaly hořet dveře bytu, plameny se šířily dál do pokojů, ve kterých spal chlapec, jeho matka a dědeček. Přes okno v kuchyni oheň přeskočil i o patro výš, kde byli starší manželé s vnoučetem. Jeden z nájemníků se probudil a zavolal hasiče, kteří přijeli hasit. Jednašedesátiletého muže, dědečka údajného malého násilníka, vynesli v bezvědomí. Později zemřel na následky zánětu plic způsobeného otravou oxidem uhelnatým. Dvě děti a tři dospělí skončili v nemocnici, protože se nadýchali kouře.

Obžalovaný: Přemýšlel jsem, co bych jim provedl

Macek se ke všemu přiznal. Hájil se tím, že nechtěl nikomu ublížit. Líčil, že jeho syn se kvůli chlapci z onoho domu bál chodit do školky, plakal a nejedl. Tvrdil, že se snažil situaci řešit ve školce i s matkou druhého hocha, ale nikam to prý nevedlo. „Byl jsem naštvaný, přemýšlel jsem, co bych jim provedl. Chtěl jsem jim něco poškodit,“ popisoval obžalovaný. Nakonec šel do garáže pro ředidlo a zapálil rohožku. Z panelového domu, ve kterém spalo dvacet dva lidí, pak rychle odešel.

„Probudilo mě praskání a šumění. Když jsem vyšla na chodbu, viděla jsem, že vstupní dveře jsou v plamenech,“ líčila matka chlapce, kterého chtěl žhář vystrašit. Vzbudila svého otce i syna. Byt se plnil jedovatým dýmem. „Žádného Macka neznám, nepamatuji si, že bychom spolu něco řešili,“ řekla u soudu.

Muž z Havířova se zodpovídá ze žhářského útoku, při kterém zemřel člověk

Policistům se podařilo najít viníka až rok a půl po činu. Zpočátku tápali. Prověřování všech možných verzí a motivů žhářského útoku je nikam nepřivedlo, takže případ odložili. Pak se ale dostali k důležitým informacím, které je nasměrovaly k Tomáši Mackovi. Motiv útoku byl i pro policisty výjimečný. „Šlo o řešení sporů dvou dětí ve školce. To bylo netypické a překvapilo nás to,“ řekl kriminalista Lukáš Richter.

Soudce: Takto řešit problémy je nepřijatelné

Soud se ale motivem vůbec nezabýval. „Ať násilí vůči synovi obžalovaného dosahovalo jakékoliv intenzity, tento způsob řešení problému je nepřijetelný,“ prohlásil předseda senátu. Mackovou polehčující okolností bylo jen plné doznání. Přitížil mu fakt, že byl už několikrát odsouzen a i podle psychologa je impulzivní a má sklony k agresivnímu chování.

Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Redaktor Michal Polášek připravuje reportáž.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)