Vzácný pták morčák velký hnízdí v areálu Třineckých železáren

Třinec – Kriticky ohrožený morčák velký zahnízdil v areálu Třineckých železáren a zdárně se tam rozmnožuje. V Česku žije jen několik desítek párů tohoto ptáka, který připomíná kachnu divokou, je ale větší, má protáhlejší tělo a v týlu pernatou chocholku. Jak to, že se mu zalíbilo v blízkosti hutí?

Areál Třineckých železáren je velmi rozlehlý a čtyřicet procent tvoří zeleň. Navíc jím protéká řeka Olše, a to v délce více než šest kilometrů. V areálu žijí kromě morčáků vydry, různé druhy ryb, v houštinách a lesících nacházejí útočiště zajíci, srny i lišky. Výhodou lokality je, že tam nemají přístup turisté, zaměstnanci zase nemají na procházky čas. A tak tam mají živočichové všeho druhu klid.

Domky vyrobili morčákům školáci

Morčákovi velkému ornitologové pomohli, aby se mu tam líbilo. Hnízdí v dutinách stromů, když jich je ale nedostatek, nepohrdne budkami. Po úspěšném pokusu v nedaleké Chotěbuzi, kam je na budky nalákali, to zkusili loni v zimě v železárnách. Domečky morčákům vyrobili třinečtí školáci. „Instalovali jsme sedm budek na stromy. Považujeme za obrovský úspěch, že morčáci je hned obsadili a v první hnízdní sezoně vyvedli mláďata,“ uvedl Milan Bronclík z České společnosti ornitologické.

Radost má i vedení Třineckých železáren. „Nejenže jsme už napočítali 22 mladých morčáků, navíc jsme zjistili, že v budkách jsou další vajíčka, takže očekáváme další přírůstky,“ uvedl šéf odboru životního prostředí Třineckých železáren Radim Klimša.

Morčák velký žije na území Evropy, Asie i Severní Ameriky. V Česku se aktuálně vyskytuje jen na Moravě a ve Slezsku – podél řek Olše, Odry a Ostravice. Od 90. let minulého století jich u nás začalo mírně přibývat, stále jsou ale zařazeni mezi kriticky ohrožené druhy. „Vůbec první hnízdění v Česku bylo prokázáno v roce 1894, další pár se pak opět objevil až v roce 1977. Od té doby u nás morčák hnízdil ojediněle, vždy šlo o jeden pár,“ uvedl ornitolog Bronclík.

To, že vzácný pták hnízdí v blízkosti vysokých pecí, s největší pravděpodobností souvisí s tím, že Třinecké železárny za posledních sedm let investovaly několik miliard do ekologizace provozů. V roce 2011 nechalo vedení společnosti poprvé v historii čistit i koryto Olše od letitého ocelového a jiného odpadu. „Kvalita životního prostředí se v podniku i okolí obrovským způsobem zlepšila,“ uvedl Radim Klimša.

Vzácný pták hnízdí v areálu Třineckých železáren. (zdroj: ČT24)