O program tábora pro děti z ostravských ghett se starají policisté

Vrbno pod Pradědem – Padesát pět dětí ze sociálně vyloučených lokalit z Ostravy tráví prvních čtrnáct dnů prázdnin na táboře ve Vrbně pod Pradědem. Některé z nich poprvé v životě poznávají jiný kraj a přírodu. Vedle sdružení Vzájemné soužití, které pomáhá Romům z Moravskoslezského kraje skoro dvacet let, se na programu pobytu podílí policisté.

Děti z ostravských vyloučených lokalit vyjely na tábor (zdroj: ČT24)

Programovým vedoucím tábora pro děti z ostravských lokalit Zárubek a Liščina, kde žijí hlavně Romové, je policista Vlastimil Starzyk. Je jich tam více, ale nefungují jako hlídači pořádku. „Našim úkolem je působit na děti preventivně,“ vysvětloval Starzyk. Účastnice tábora Helena to potvrdila. „Policisté nás učili různá pravidla, že se nemá kouřit a pít alkohol, že má se dodržovat hygiena,“ jmenovala dívka. Společně se věnují i závažnějších tématům. „V malých kroužcích řešíme například nebezpečí drog nebo krádeží,“ řekl Starzyk.

Nové věty - dobrou noc a na shledanou

Přítomnost policistů souvisí i s tematickým zaměřením celého tábora. Organizátoři dětem představují různé profese a řemesla. Policisté jim předvedli například ukázku výcviku policejního psa i jeho schopnost chytit zloděje nebo jiného podezřelého. Učí se také poznávat dopravní značky. Z jiných oborů si už vyzkoušeli práci cukrářů. Kromě toho se baví, hrají si a zpívají jako děti na jiných táborech. Zároveň se učí toleranci a poznávají vrstevníky, se kterými se dosud setkávali jen v domácím prostředí, z jiného úhlu. „Děti se tady stmelí, říkají si některé věty, které mnohé z nich doma neslyší - třeba dobrou noc nebo na shledanou. Mají tady také možnost poznávat samy sebe,“ vysvětloval zástupce hlavního vedoucího tábora Zdeněk Kroščen.

Hlavním cílem pobytu je probudit v dětech zájem o vzdělání, ukázat jim nové obzory. A například strážník Pavel Mišariko, který působí jako asistent prevence kriminality v Ostravě-Vítkovicích, je důkazem toho, že to má smysl. „Sám jsem jako dítě jezdil na podobné tábory. Seznámil jsem se tam i prací strážníků. Nakonec jsem si udělal maturitu a stal jsem se jedním z nich,“ líčil Mišariko.

Tábor dostaly za odměnu děti, které reprezentují romskou komunitu, například v tanci nebo zpěvu.