Slůně bez perspektivy má půl roku a čtvrt tuny váhy

Ostrava – O mizivých perspektivách slůněte, které se před půlrokem narodilo v Ostravě, vypovídá i fakt, že stále nedostalo jméno. Přesto sloní samička nedávno oslavila půl roku a má se čile k světu. Díky náhražce mateřského mléka přibrala ze 100 kilogramů na čtvrt tuny, hraje si i se svou tříletou tetou Rashmi. Pokud by se dožila dospělosti, byl by to unikát. Chovatelé neznají případ, kdy by mládě slona indického, které nikdy nepilo pravé mateřské mléko, žilo do dospělosti.

Ošetřovatelé krmí sloní samičku, která se narodila v ostravském sloninci 4. února, co tři hodiny náhražkou mateřského mléka. Během 24 hodin vypije asi 12 litrů. Narodila se stokilová, teď už přibrala na jeden a půl násobek porodní váhy. „Do kolektivu ve sloninci se mládě začleňuje velmi dobře. Hodně času tráví se svou matkou Vishesh, která se k ní stále chová ochranitelsky,“ uvedl ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek.

I když jsou si chovatelé vědomi, že slůně má minimální šanci na přežití, nevzdávají to. Chystají se, že samičce začnou pomáhat přejít z mléka na tuhou stravu - hlavně na větvičky stromů a ovoce. „Samozřejmě se nevzdáváme naděje. Ze zkušeností kolegů ze zahraničních zoologických zahrad však víme, že slůňata, která se nikdy nenapila mateřského mléka, se v důsledku nedostatečné imunity nedožila reprodukčního věku,“ potvrdila mluvčí ostravské zahrady Šárka Kalousková.

Ostravská zoologická zahrada obnovila chov slonů po třináctileté pauze v roce 2004. Od té doby se sloninec rozrostl na šest členů. Během posledních tří let se v Ostravě narodila tři mláďata, dvě jsou stále naživu. Kromě půlročního mláděte je to tříletá Rashmi, která je odchovaná na mateřském mléce a je velkou nadějí ostravských chovatelů. Žádná jiná česká zahrada nedospěla ve snaze o reprodukci slonů v zajetí tak daleko.

Vedení ostravské zoologické zahrady intenzivně bojuje o život posledního mláděte už od porodu. Krátce po něm začalo být jasné, že mládě nemá vyvinutý sací reflex. Přes všechny snahy ho dokázali přimět jen k přijímání náhražky matčina mléka, která ho přitom měla dost a chovala se k mláděti dobře.

Mláďata nejvíce ohrožuje nemoc zvaná sloní herpes, na kterou umírá osmdesát procent slonů žijících v zajetí. Nemoc postihuje hlavně malé slony do sedmi let a zvláště pak ty, kteří nikdy nepili mateřské mléko. Z něho totiž čerpají imunitu, která je chrání před nemocemi, na něž zatím neexistuje žádný účinný lék. Ostravská zoologická zahrada proto vyhlásila veřejnou sbírku na výzkum sloních nemocí. Ostravští chovatelé dlouhodobě spolupracují s vědci z Leibnizova institutu pro výzkum zvířat v Berlíně, který se sloními nemocemi zabývá. Chtějí jejich výzkum podpořit i finančně.

Výzkum sloního herpesu

Donedávna vědci soudili, že tento virus, při kterém mládě rychle vykrvácí do vnitřních orgánů, napadá jen mláďata slonů indických v zajetí. Nedávno odhalili, že postihuje i divoce žijící slony, což vyvolává obavy z ohrožení populace celého druhu. Jde prý o čtyři miliony let starou nemoc, kterou sloni v neaktivní podobě nosí v sobě. Aktivuje ji stres a oslabení dalšími nemocemi. Vědci zkoumají složky potravy v jejich domovině, konkrétně například kyselinu laurovou, která je v kokosovém mléce. Působí antiviroticky a pomáhá i HIV pozitivním lidem.

Slůně bez perspektivy zdárně prospívá. (zdroj: ČT24)