Po sloučení dispečinků se pacienti z Opavska nemohou dočkat sanitky

Opava - Cílem nedávného sloučení dispečinků v jedno krnovské středisko bylo zlepšení služeb opavské a krnovské nemocnice, které spolupracují i v dalších směrech. Výsledkem je, že se pacienti opavské nemocnice nemohou dočkat sanitky. Jako velký problém to vnímají lidé, kteří jsou odkázáni na dialýzu. Do nemocnice musí několikrát týdně. Mnohdy čekají na odvoz několik hodin, někdy se sanitky nedočkají vůbec.

Do letošního dubna, než začal fungovat společný dispečink pro opavskou a krnovskou nemocnici, nebyl v Opavě se sanitkami problém. „Jezdily včas. Dnes čekáte hodinu, dvě i více. Nikomu to nevadí,“ líčil Štefan Kurinec, který potřebuje třikrát týdně dialýzu.

Nemocnice v Opavě a Krnově začaly připravovat sdružení dispečinků v minulém roce. Opavské vedení požádalo pacienty, aby si pečlivě zapisovali, v kolik pro ně sanitka přijela a jestli případně měla zpoždění. Nemocnice slibovala, že poté, co začne fungovat společný dispečink, budou sanitky jezdit naprosto přesně. Pacienti se zlobí, že opak je pravdou. Vedení nemocnic už slíbilo nápravu.

Ladislav Václavovec, který je společným ředitelem obou nemocnic, uvedl, že problémů se sanitkami si je vědom. „Pracujeme na zlepšení logistiky svozů pacientů a maximálního využívání sanitních vozů,“ uvedl ředitel Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov a Slezské nemocnice v Opavě. Nemocnice začaly spolupracovat mimo jiné v reakci na výrazně ztrátové hospodaření opavské nemocnice.

Každá z nemocnice je v jiném okrese, jsou přitom od sebe vzdálené 26 kilometrů a jejich spádové oblasti se překrývají. Zřízení společného dispečinku bylo logickým krokem a mělo vést k větší efektivitě dopravy. „Snažíme se teď vychytat problémy,“ dodal ředitel.

Pacienti opavské nemocnice se nemohou dočkat sanitek (zdroj: ČT24)