Povodí Odry buduje na řece Opavě nové měřicí stanice za 8 milionů

Opava - Povodí Odry buduje nový monitorovací systém řeky Opavy, která dokáže v době velkých srážek ničit přilehlé obce i města. Do konce roku instaluje deset nových měřicích stanic, které budou hladinu této řeky neustále sledovat. Jde o část protipovodňových opatření, která má završit přehrada v Nových Heřminovech.

Měřící stanice na horní Opavě

Deset nových měřicích stanic Povodí Odry bude od ledna sledovat průtoky na horním toku řeky Opavy. Měřidla budou napojena na centrálu správce povodí, které bude hodnoty aktuálně vyhodnocovat. „Na základě těchto údajů budeme zpracovávat srážkové a průtokové modely, které nám řeknou, jestli se máme připravovat na povodňové nebezpečí,“ uvedl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček.

Náklady na vybudování deseti nových měřicích stanic dosáhnou až osmi milionů korun. Je to jen zlomek toho, co správce povodí na ochranu před záplavami na Opavě plánuje. „Největší stavbou bude přehrada v Nových Heřminovech,“ konstatoval Vlček.

Obyvatele vesnice v malebném údolí Opavy, o jehož zatopení uvažují vodohospodáři desítky let, se s přehradou stále nesmířili. Kompenzace jim připadají nedostatečné. Líbila se jim například varianta tunelového obchvatu, o které se hovořilo v roce 2008. „Kompenzace formou tunelového obchvatu byla jediná, kterou jsme vítali. Bohužel, vláda na ni nenašla peníze,“ uvedl starosta Nových Heřminov Radek Sijka.

Téma přehrady bude zásadním motivem blížících se komunálních voleb. O vládu v Nových Heřminovech usilují odpůrci přehrady i ti, kteří si myslí, že je na čase smířit se s realitou a pokud možno z ní těžit. Právě zastánci tohoto názoru neúspěšně usilovali o vyhlášení referenda, které by mohlo zvrátit negativní postoj obce ke stavbě přehrady. Nové Heřminovy zatím vycházejí z lidového hlasování, které obec zavazuje k tomu, aby konala vše proti této stavbě.