Zákonná katastrofa, řekl při pohledu na Ostravici zástupce ombudsmanky

Ostrava – Vše je podle zákona, výsledkem katastrofa. Tak lze shrnout vyjádření zástupce ombudsmanky Anny Šabatové Stanislava Křečka, který v Ostravě zkoumal stav chátrajícího obchodního domu Ostravica-Textilia. Navrhuje změny zákona, které umožní státu čelit nezodpovědným majitelům památek.

„Je to naprostá katastrofa,“ prohlásil Stanislav Křeček při pohledu na někdejší architektonický skvost. Ostravica-Textilia je podle něho příkladem bezzubosti zákona. Šetření uzavřel se závěrem, že žádný z úředníků, kteří se zabývali stavem památky, nepochybil. „Kdyby ale stát měl možnost účinně zasáhnout proti vlastníkovi, situace by byla jiná,“ konstatoval Křeček. Sdělil, že navrhuje změnu zákonů tak, aby státu umožňovaly provádět opravy ohrožených památek i bez souhlasu majitelů. Ti by ale museli práce zpětně platit. O záchranu komplexu budov v centru Ostravy by se podle něho měl postarat stát. „Rozhodně to nelze žádat po kraji či městu. Jejich rozpočty na to nestačí. Tuto starost by měl převzít stát,“ řekl Křeček.

Současný majitel Nikos Boboras nechce nic řešit. Krátce poté, co se stal vlastníkem, naznačil, že by budovy rád prodal městu Ostrava. Argumentoval mimo jiné tím, že město, na rozdíl od soukromníka, může získat z Evropské unie potřebné desítky milionů na rekonstrukci. „Město může dostat dotace ve výši až 85 procent nákladů,“ uvedl Boboras. Magistrát se případnému odkupu Ostravice nebrání. Ostravský primátor Petr Kajnar souhlasí s Křečkem, že stát by měl mít více pravomocí i peněz na udržování ohrožených památek. Podle Křečka by ale měla více iniciativy projevit i samospráva. Negativním příkladem je podle něho vlakové nádraží v Havířově, které tamní radní dávno odepsali. Jestli budova, která je podle architektů skvostnou ukázkou takzvaného bruselského stylu, padne, není stále jasné.

Začátek zkázy - Kolkova rekonstrukce

Zkáza kdysi nejluxusnějšího obchodního domu ve městě začala v roce 2000, když se v něm při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy. Vlastníkem byl tehdy podnikatel Kamil Kolek. V roce 2007 získala objekt společnost Amadeus Real, která chtěla postavit obchodní centrum, jehož součástí by byly i historické objekty včetně Ostravice. Před dvěma lety však firma odstoupila od kupní smlouvy na pozemky, na nichž chtěla stavět, protože obvod Moravská Ostrava a Přívoz neschválil umístění stavby. Obvodní úřad sice nakonec souhlas udělil, ale město se už s firmou nedokázalo dohodnout na pokračování projektu. Město odstoupení od smlouvy neuznalo a spor skončil u soudu. Firma zažalovala Ostravu o 1,6 miliardy a úroky z prodlení za zmařenou investici. Pokuty, které firma později dostala za to, že památku řádně neudržuje, začal řešit krajský úřad. Ten rozhodl, že centrální obvod i magistrát je ve věci podjatý. Případ postoupil stavebnímu úřadu v Bohumíně. Společnost Amadeus Real nedávno prodala komplex chátrajících historických budov jiné firmě.

Téma komplexu Ostravica-Textilia je velmi aktuální. Tisíce lidí už podepsaly petici, která žádá jeho záchranu. Je to také předvolební téma několika politických stran.

Komplex Ostravica-Textilia

Blok tří propojených budov, jehož součástí je bývalý obchodní dům, vznikl v centru Ostravy ve třicátých letech minulého století. Nejstarší, z počátku 20. století, je bývalá Obchodní a živnostenská banka, kterou navrhli vídeňští architekti Julius a Wunibald Deiningerovi.

Roku 1911 byl podle návrhu ostravského architekta Felixe Neumanna přistavěn dům s byty a obchody, v letech 1928 až 1929 pak ve střední části přibyl obchodní dům, který navrhla Marie Frommerová. Pozdější Módní dům Ostravica přežil bombardování Ostravy a po desetiletí to bylo funkční a oblíbené obchodní centrum.

Prvním vlastníkem po roce 1989 se stal opavský podnikatel Kamil Kolek, který prováděl bez povolení rekonstrukci tak, že se tam 7. dubna 2000 za provozu zřítily tři stropy a jen náhodnou se nikomu nic nestalo. Majitel z toho u soudu vyvázl s podmínkou.

Před šesti lety koupila firma Amadeus Real sousední pozemek, na kterém stál do roku 1946 takzvaný Německý dům, který byl postaven roku 1895 ve stylu německé renesance. Společnost tam chtěla postavit nový obchodní komplex a propojit ho s historickými budovami Ostravice-Textilie. Od té doby komplex chátrá. Petici za záchranu Ostravice-Textilie podepsalo více než sedm tisíc lidí. „Ostravica je symbol, o který by město nemělo přijít,“ říkají členové iniciativy.