Superpočítači bude sloužit třeba k simulaci pro vývoj léků

Ostrava – Národní superpočítačové centrum, které vzniká při Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, má novou budovu o ploše přes devět tisíc metrů čtverečních. Zanedlouho tam začne stavba obrovského datového sálu, kde špičkoví počítačoví experti postaví takzvaný superpočítač. Bude patřit ke stovce nejvýkonnějších na světě.

Superpočítač bude mít výkon jako 74 tisíc notebooků, podle tvůrců projektu bude mimořádně užitečný republice i regionu, a to nejen na akademické úrovni, ale také na komerční bázi. „Superpočítač je vlastně vědecký nástroj, který se dá přirovnat k velkému mikroskopu. Simulací můžeme zjistit hodně věcí, které bychom museli velmi draze a dlouho zkoušet,“ řekl ředitel Národního superpočítačového centra Martin Palkovič. Příkladem využití superpočítače je vývoj léků, nových materiálů ve všech možných oborech, například v automobilovém průmyslu. „Vlastnosti těch materiálů můžeme nasimulovat, nemusíme je vyrábět a dlouze experimentovat,“ vysvětloval Palkovič.

Mimořádně silný počítač už má ostravské centrum počítačových technologií od loňského roku. Jmenuje se Anselm, jeho výkonnost je asi desetkrát nižší, než bude mít superpočítač. Anselm je jeho první částí. Takzvaný velký klastr by měl začít v novém centru fungovat za rok. Neměl by ale dodávat jen cenná data. Budovu naplněnou nejmodernějšími technologiemi se zázemím pro mnoho oborových aplikací matematických modelů bude také částečně vytápět.

Martin Palkovič zdůraznil, že Národní superpočítačové centrum přinese Ostravě i České republice velkou prestiž a možnost spolupracovat na špičkových projektech. „Máme například velkou radost, že díky Anselmu už pracujeme společně s evropskými centry na tom, jak se bude programovat superpočítač budoucnosti, který bude ještě tisíckrát výkonnější,“ řekl Palkovič.

Vysoká škola báňská spolupracuje na projektu s dalšími univerzitami a ústavy, mimo jiné Ústavem geoniky Akademie věd České republiky. Nová budova přišla na téměř dvě stě milionů, celý projekt Národního superpočítačového centra bude stát skoro dvě miliardy. Většinu zaplatí Evropská unie.