Úřad v Novém Jičíně zavedl koordinátory dluhů. Jednají s neplatiči

Nový Jičín - Dluhy některých obcí v České republice vzrostly za poslední tři roky o třicet procent. Moravskoslezský kraj patří k těm nejzatíženějším. Podílejí se na tom i obyvatelé, kteří dluží městům stovky milionů na nájemném i dalších službách.

Radnice v Novém Jičíně se rozhodla, že dříve, než pošle k neplatičům exekutora, zjistí, proč neplatí. Takzvaný koordinátor dluhů se snaží dlužníkům pomáhat řešit finanční situaci tak, aby radnice dostala své peníze a nájemník neskončil v ubytovně nebo na ulici. „Od bytového odboru dostanu vždy seznam aktuálních dlužníků, které pak navštěvuji,“ líčil dluhový koordinátor Zdeněk Drozd.

Úřad tvrdí, že tento prostředník přináší užitek městu i obyvatelům, kteří nezvládají plnit své závazky. V několika případech se podařilo například domluvit na splátkách. „Pochvalujeme si to my i občané,“ potvrdil Vladimír Benko z bytového úseku Městského úřadu Nový Jičín.

Jiří Pavlišťák, kterému často nezbylo na nájem, protože potřebuje přes dva tisíce měsíčně jen na nezbytné léky, tvrdí, že mu jednání s koordinátorem pomohlo. „Koordinátor domluvil, že mohu dluh pomalu splácet. Jsem rád, že nemusím na ulici,“ říká.

Dluhy ohrožují také fungování obcí

Například v Ostravě, kde lidé dluží stovky milionů, se mohou neplatiči připravit rovnou na exekutora. „Jen za poplatky za svoz odpadu obyvatelé dluží asi 130 milionů korun,“ sdělila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Největší dluhy ale mají lidé v Moravskoslezském kraji na nájemném - jsou to stovky milionů. Například za dopravní přestupky Ostrava nemůže vymoci dalších osmdesát milionů.

Dluží nejen obyvatelé, ale i samotné obce. Nejvíce v Moravskoslezském, Plzeňském a Jihomoravském kraji. „Tento stav může ohrozit finanční stabilitu obce a její fungování vůbec,“ upozornila vedoucí analytického oddělení společnosti Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. Ministerstvo financí se chystá zadluženost obcí řešit. Připravuje novelu insolvenčního zákona, která umožní obcím vyhlásit úpadek.

Nový Jičín má novou funkci koordinátora dluhů. (zdroj: ČT24)