U Jablonce se zřejmě potuluje kočkovitá šelma. Nechoďte raději na houby a pozor na děti, radí úřad

UvR: U Rádla se nejspíš pohybuje kočkovitá šelma (zdroj: ČT24)

Na Jablonecku se pravděpodobně pohybuje kočkovitá šelma neznámého druhu a původu. Podle policie a veterinární správy by mohla být nebezpečná. Lidé ji spatřili na Prosečském hřebeni, v Kořenově a naposledy v lesích u Rádla na Jablonecku.

Zatím jedinými důkazy o existenci šelmy u Rádla jsou fotografie z mobilního telefonu a snímek z fotopasti. „Postavením těla, rámcem, polohou ocasu a tvarem hlavy by se mohlo jednat o levharta,“ tipuje ředitel Krajské veterinární správy Liberec Roman Šebesta. Podle ředitele liberecké ZOO Davida Nejedla by ale mohlo jít i o psíka mývalovitého.

Vedení města doporučuje místním, aby byli opatrní. „Aby raději nechodili na houby a nepouštěli děti samotné do lesa,“ apeluje starosta Miroslav Šikola (nestr.).

Šelma na Jablonecku
Zdroj: ČT24

Pomalu couvat, neotáčet se

Pohyb šelmy lidé zaregistrovali v okolí Jablonce nad Nisou a také na Tanvaldsku. „V lese na Prosečském hřebenu jsou umístěny fotopasti a spoléháme na pomoc myslivců,“ sdělila vedoucí kanceláře primátora Jablonce nad Nisou Jana Matěchová.

Sama lidem doporučuje, jak by se měli při kontaktu s šelmou zachovat. „Nedoporučujeme, aby se k ní člověk otočil zády a utíkal, protože v tom momentu ho šelma vyhodnotí jako kořist. Já osobně bych k ní stála čelem a pomalu couvala,“ říká Matěchová.

Mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová přidává další rady: „V případě setkání s takovou kočkovitou šelmou musí být lidé opatrní. A nejlépe nám tuto šelmu vyfotit. Samozřejmě následně zavolat linku 158 nebo i městské strážníky.“

Výskyt kočkovité šelmy
Zdroj: ČT24

Na zprávu o šelmě čekají také v zoologické zahradě. „Máme připravený výjezdní automobil pro převoz zvířat a máme i připravené na telefonu veterináře s uspávací puškou,“ shrnul ředitel liberecké zahrady Nejedlo. Podle ředitele krajských veterinářů Šebesty by mohla veřejnost požádat o odstřel zvířete, pokud by šelma někoho ohrozila.

Kočkovité šelmy se živí menšími zvířaty. Pokud by se jednalo o zvíře ochočené, mohlo by se přiblížit k lidskému obydlí. Pracovní skupina, která vyhodnotí situaci a rozhodne o dalším postupu, se na jabloneckém magistrátu sejde příští týden.