Dnes muzeum, dříve elektrárna. Ve Velkých Hamrech vyrábí elektřinu už 110 let

Události v regionech: Dnes muzeum, dříve elektrárna stále vyrábí elektřinu (zdroj: ČT24)

Vodní elektrárna ve Velkých Hamrech funguje už sto deset let. Je tak svého druhu nejstarší fungující elektrárnou v České republice. Funguje zároveň jako muzeum.

Vybavení elektrárny, která patřila k bývalé Liebigově textilce, je původní. Poctivě tu slouží už od roku 1907. Případné opravy si dělají zaměstnanci vlastníma rukama.

„Vidíte turbinu, do které přiběhne voda, předá svoji práci – energii vody – a dál hřídel, která je spojená s generátorem, kde se tato práce změní v práci elektrickou,“ popsal princip elektrárny spolumajitel Muzea obnovitelných zdrojů energie Tomáš Gärtner.

Podívat se dovnitř historické vodní elektrárny je možné i na pár dalších místech v republice. Ta na říčce Kamenici ve Velkých Hamrech ale nabízí komplexní pohled na chod elektrárny. Zájemci se dozví, jak fungují obnovitelné zdroje energie a vlastnoručně si tu i mohou vyrobit elektřinu. 

Elektrárna Velké Hamry
Zdroj: ČT24

„Když se podíváte tady na ten měřák, tak čím větší rychlostí, větší výkon, tak tím víc elektřiny vyrobí,“ ukázal Gärtner. V energetice už pracuje 25 let a do jeho Muzea obnovitelných zdrojů energie chodí převážně turisté, jen dvacet procent návštěv tvoří školní zájezdy.

Přestože hamerská vodní elektrárna byla schopná před více než 100 lety dostatečně zásobit bohdalovickou textilku, dnes už na ní továrna závislá není. I tak ale elektrárna dodává proud do sítě.