V Jablonci se prodaly téměř dvě tuny kuřecího masa se salmonelou

V kuřecím mase objevili salmonelu. Při dobré tepelné úpravě se nic stát nemusí, říká hygienik (zdroj: ČT24)

V Jablonci nad Nisou prodala firma Karapetjan zhruba 1,9 tuny kuřecího masa z Polska obsahujícího bakterie způsobující salmonelózu. Datum spotřeby masa bylo do posledního ledna, lidé jej však mohou mít zamražené doma.

Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa. Část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě, uvedla Státní veterinární správa (SVS).

Jednatelka řeznictví Kateřina Karapetjanová nechtěla dnes událost příliš komentovat. „Víme o tom už delší dobu, proto se to řešilo s veterinární správou. Zboží je staženo, zbytek bude zlikvidován,“ uvedla.

UvR: Masna Karapetjan prodala dvě tuny nebaleného masa se salmonelou (zdroj: ČT24)

Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce. Zákazníci mohou maso vrátit. Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávala mezi 25. a 27. lednem.

Přes 1,26 tuny masa veterináři našli v mrazírně prodejny, bude zlikvidováno v asanačním podniku.

Veterináři dostali informace o nebezpečné zásilce systémem rychlého varování RASFF, kam je vložilo Nizozemsko. Tam šla také zásilka od stejného polského dodavatele.

Nejezte maso polosyrové, varují veterináři

Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

„Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,“ dodal mluvčí SVS Petr Pejchal.  

Salmonela
Zdroj: ČT24/fr.academic.ru

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky.

  • Sérii zpráv o problematické kvalitě polských potravin zahájila v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou za jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a zřejmě i do zahraničí.
  • V roce 2013 se na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.
  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce také zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, které obsahovaly zakázanou kyselinu mravenčí.
  • Problémy byly v ČR rovněž s polským kakaem, které obsahovalo pouze 80 procent kakaa - zbývající část tvořila dřevitá hmota z drcených kakaových slupek.
  • Salmonely v minulosti veterináři našli opakovaně nejen v kuřecím, ale i v krůtím či vepřovém mase dovezením v Polska. Asi největší případ z posledních se týkal vajec - loni v říjnu zakázala Státní veterinární správa na základě zprávy z evropského systému rychlého varování RASFF prodej 3,5 milionu polských vajec, které mohly obsahovat bakterie salmonelózy.
  • Polští potravináři si stěžují, že problémy s kvalitou jejich produkce jsou v České republice zveličované s cílem vytlačit je z trhu. Například u vajec ale označilo české ministerstvo zemědělství dovozy z Polska za dumpingové.
  • Na podzim 2012 pro změnu Polsko (a Slovensko) dočasně zakázalo dovoz tvrdého alkoholu z ČR v souvislosti se sérií smrtelných otrav metanolem. Na následky otravy nebezpečným alkoholem zemřelo v Polsku několik lidí, v Česku měla metanolová aféra pět desítek obětí.
  • Koncem roku 2014 si polský ministr zemědělství Marek Sawicki stěžoval, že české dozorové orgány uplatňují vůči potravinám dováženým z Polska nepřiměřeně přísné kontroly. Polsko kvůli tomu dokonce zvažovalo podání stížnosti Evropské komisi. Česká strana diskriminaci polských producentů od počátku popírala, spor se uklidnil po jednání ministrů zemědělství.
  • V únoru 2017 prodala v Jablonci nad Nisou firma Karapetjan zhruba 1,9 tuny kuřecího masa pocházejícího z Polska, které obsahujícího bakterie způsobující salmonelózu.