Nedostatek lékařů v praxi: V České Lípě odkládají operace, čtyři lékaři odcházejí

Nemocnici s poliklinikou v České Lípě chybějí chirurgové, ve druhé polovině února proto na dva týdny omezí plánované operace. Akutní péče ovšem bude zajištěna.

Čtyři lékaři chirurgického oddělení podali výpověď. Je to polovina stálých lékařů oddělení, dalších devět chirurgů spolupracuje s nemocnicí externě. V případě potřeby vypomohou ale podle primáře ARO Lubora Picmause chirurgové z Liberce.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v kraji, má 17 oddělení a na většině z nich podle Picmause nějaký lékař chybí. Nemocnice by potřebovala i zhruba dvě desítky sester a ošetřovatelů. „Podobně je na tom ale většina menších nemocnic v zemi,“ řekl Picmaus.

Nemocnice se podle něj snaží získat nové lékaře a jedná i s těmi, kteří se rozhodli odejít. S nedostatkem zdravotnického personálu se zdravotnické zařízení potýká dlouhodobě, i proto zavedlo mimo jiné náborový příplatek 100 000 korun pro lékaře a 20 000 korun pro sestry.

Není to však poprvé, co musí českolipská nemocnice péči omezovat. Loni na přelomu července a srpna například na tři týdny uzavřela oddělení neurologie včetně ambulance, předloni bylo uzavřeno dokonce celý měsíc.

Pacienti v takovém případě musí za specialistou do Liberce, Děčína nebo Mladé Boleslavi. Na dva týdny byly loni o prázdninách omezeny i plánované ortopedické operace. Důvodem byl nedostatek lékařů a plánované dovolené.

Liberecký kraj plánuje vytvořit zdravotnický holding

Liberecký kraj se chystá českolipskou nemocnici spojit s tou v Liberci ve formě holdingu. Nemocnice tak zůstanou dceřinnými společnostmi. Spolupráci by měl do budoucna nabídnout i dalším zdravotnickým zařízením v kraji, která mají jiné vlastníky.

Cílem je co nejefektivněji využít hospodářský potenciál obou nemocnic a snížit náklady společnými nákupy. Spojení by také mělo posílit pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Po stránce zdravotní péče by ale měly zůstat nemocnice samostatné. 

Platy a počty lékařů
Zdroj: ČT24

Liberecký kraj vlastní právě jen nemocnice v Liberci a České Lípě, obě jsou od roku 2006 akciovými společnostmi. Největším zařízením v kraji je Krajská nemocnice Liberec, která kromě krajského města zajišťuje péči také v Turnově. Dohromady má 1126 lůžek.

Většinovým vlastníkem je kraj, který drží přes 74 procent akcií, menšinovými akcionáři jsou Liberec a Turnov. Nemocnice s 2660 zaměstnanci a více než třímiliardovým obratem předloni hospodařila se ziskem přes 23,3 milionu korun.

Českolipská nemocnice s 475 akutními lůžky slouží pro spádovou oblast se 110 000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává zhruba 840 lidí, z toho je 110 lékařů a asi 400 sester. Ročně je tam hospitalizováno kolem 19 000 pacientů, dalších 280 000 lidí projde ambulancemi.