Ukažte smlouvu na SMS jízdenky, nařídil soud dopravnímu podniku v Liberci a Jablonci

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, že Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou musí poskytnout Pirátské straně smlouvu na SMS jízdenky. Podle strany jsou marže za SMS jízdenky předražené. O pravomocném rozhodnutí soudu ve čtvrtek informoval pražský zastupitel za Piráty Mikuláš Ferjenčík. Proti verdiktu lze podat kasační stížnost.

Předseda pražských zastupitelů za Piráty Jakub Michálek se v dubnu 2015 zeptal libereckého dopravní podniku na výši provize za SMS jízdenky. „Například v Praze totiž byly jízdenky předražené, provize se pohybovala ve výši 20 až 40 procent,“ uvedli Piráti.

Liberecký dopravní podnik podle strany nejprve odpověděl, že žádný smluvní vztah se společností Direct Pay nemá a smlouvy na provoz služby SMS jízdenek s touto firmou neexistují.

Existenci smlouvy později podnik připustil, ale nechtěl ji předat Pirátům. Žalovaný se bránil tím, že informace jsou obchodním tajemstvím. Soud však v rozhodnutí uvedl, že informace ve smlouvě nesplňují zákonné znaky obchodního tajemství. 

„Obchodní tajemství je záminka, pod kterou městské firmy před občany utajují nevýhodně uzavřené smlouvy. Společnosti Erica a Direct Pay léta dojily městské kasy po celé republice o desítky milionů korun. Ze srovnání cen vyplývá, že v Praze a Liberci jsou na SMS jízdenky naprosto nevýhodné a nehorázné smlouvy, předražené až o polovinu,“ uvedl Michálek.

Smlouva byla podepsána podle Pirátů v době, kdy službu poskytovala pouze společnost Erika, respektive Direct Pay. „Konkurence v podstatě neexistovala a pro města byly uvedené smlouvy nevýhodné. Jakmile vstoupili na trh další hráči, nechala většina měst smlouvy soutěžit znovu, marže se snížily a dopravní podniky výrazně ušetřily,“ uvedli v tiskové zprávě Piráti.

„Výjimkou zůstává liberecký dopravní podnik, neúměrně vysoká marže (24 procent z ceny každé SMS jízdenky) přetrvává i v Praze,“ uvedli Piráti.

Z rozsudku soudu vyplývá, že informaci o celkové výši provize musí Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou poskytnout Pirátům do třiceti dnů od právní moci rozsudku. Ten byl vydán 15. prosince. Žalovaný musí také zaplatit soudní výlohy.