Lvice berberská Shani dorazila do Liberce. Zahrada se pokusí o odchov mláďat

Do liberecké zoo dorazila z Francie samice lva berberského Shani. Zahrada plánuje, že se lvice spáruje se zdejším dvouletým samcem Terrym.

Lvici už mohli vidět návštěvníci. „Bylo znát, že je lvice nervózní a vystresovaná. Místo 12 hodin cestovala kvůli sněhu o 4 hodiny déle,“ vysvětlila redaktorka ČT Jana Šrámková.

Lvice narozená v dubnu 2015 má k dispozici vnitřní ubikaci s možností úkrytu a odpočinku v takzvaném oddělení porodnice. Tato ubikace je propojená s venkovní expozicí. Shani váží 104 kilogramů a podle chovatelů je velmi krásná.

Než se ale Shani bude moci spářit se lvem Terrym, musí ještě pohlavně dospět. Lvice bývají dospělé ve dvou a půl až třech letech.

UvR: Berberská kráska dorazila do liberecké zoo (zdroj: ČT24)

Zoologická zahrada se tak chce pokusit o chov lva berberského, který byl v přírodě vyhuben v 19. století a od té doby přežívá pouze v zahradách a soukromých chovech. Zvíře je proto zapsané v Červené knize ohrožených zvířat.

Liberecká zahrada, kde lvy chovají od roku 1950, dosud měla jen dva mladé samce, které získala v roce 2015 z olomoucké zoo. V Liberci zůstal tříletý Terry, jeho bratr Basty se ve čtvrtek vydal na cestu do francouzské zahrady v du Bois d ́Atilly. Lvici Shani, o kterou měly zájem i jiné zahrady, získal Liberec právě proto, že má s chovem lvů dlouholeté zkušenosti.

Lev berberský Basty
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

„Lvi jsou na rozdíl od tygrů společenská zvířata žijící ve smečce – to nám umožňovalo chovat dva samce společně v jedné expozici. Nyní však samci začínají pohlavně dospívat, a proto jsme se rozhodli nahradit jednoho samce novou samicí a v budoucnu se pokusit o odchov mláďat tohoto v přírodě již vyhynulého druhu,“ uvedl hlavní liberecký zoolog Luboš Melichar.

 V Česku ho chová kromě Liberce už jen zoo v Olomouci a Plzni. V plzeňské se loni v září narodila samička Amira. Je prvním lvíčetem, které se této zahradě podařilo odchovat po 42 letech. O rozmnožení v přírodě vyhynulého druhu se zoo pokoušela 13 let.