Liberecký kraj znovu povede Martin Půta. Zaměřit se chce na modernizaci nemocnic i dopravu

Hejtmanem Libereckého kraje se stal znovu Martin Půta (zdroj: ČT24)

Hejtmanem Libereckého kraje se znovu stal Martin Půta (STAN). Kraj byl posledním, v němž se hejtman volil. Lídrovi vítězného uskupení Starostové pro Liberecký kraj dalo na ustavujícím jednání hlas 30 z 41 přítomných zastupitelů.

Kraj v následujících čtyřech letech povede čtyřkoalice, v níž se Starostové spojili s ANO, ČSSD a ODS. V zastupitelstvu má většinu 35 mandátů z 45. Tak silnou pozici dosud žádná koalice v Libereckém kraji neměla.

„Programových priorit pro nové čtyřleté období je dvanáct stránek, ale tou hlavní je pro mne pokračování modernizace krajských nemocnic, rozvoj a budování lepší spolupráce v páteřní síti nemocnic Libereckého kraje,“ řekl Půta po svém zvolení.

K prioritám patří podle něj také oblast dopravy a pokračování oprav krajských silnic. Kraj chce podle Půty také jednat se státem o důležitých silnicích první třídy na Frýdlantsku, napojení z Turnova na Jičín nebo o novém spojení České Lípy s Děčínem a také o rychlém železničním spojení s Prahou. 

Hejtman Martin Půta představil priority pro příští čtyři roky (zdroj: ČT24)

Dalším důležitým tématem pro příští čtyři roky je podle znovuzvoleného hejtmana krajské střední školství, zejména to technické, po jehož absolventech je v kraji největší poptávka.

„Klíčové jsou zejména investice do škol tak, aby zaměstnavatelé získali absolventy, kteří jsou lépe připraveni na trh práce především v oblasti odborného vzdělávání, které je z pohledu zaměstnanosti v Libereckém kraji tím nejsilnějším,“ dodal Půta.

Starostové vyhráli volby v Libereckém kraji s výrazným náskokem. Hlasovala pro ně téměř třetina voličů a v zastupitelstvu obsadili 18 křesel. A to i přesto, že Půta se potýká s několik let se vlekoucím obviněním z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s projektem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

„Pevně věřím, že se ta kauza dostane brzy k nezávislému soudu, u kterého budu moct prokázat svoji nevinu, protože to, z čeho jsem byl obviněn, jsem neudělal,“ řekl staronový hejtman.

Společná fotografie zastupitelů Libereckého kraje na ustavujícím zasedání
Zdroj: Vít Černý/ČTK

Druhé ANO získalo devět mandátů a funkci statutární náměstkyně hejtmana pro jedničku kandidátky Jitku Volfovou. Na starost bude mít ekonomiku, správu majetku a informatiku.

Třetí byli komunisté, kteří mají čtyři zastupitele, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, jež skončily za nimi. Do zastupitelstva se dostali také dva zástupci koalice SPD-SPO.