Tendr na autobusovou dopravu by měl Liberecký kraj zrušit, radí komise

Liberecký kraj by měl zrušit miliardový tendr na zajištění regionální autobusové dopravy na období 2014 až 2024, doporučily výběrové komise. Antimonopolní úřad nedávno vydal v případě zakázky konečné rozhodnutí a nařídil všechny nabídky dopravců znovu posoudit. Do hry vrátil i dvě společnosti ze skupiny ICOM Transport, původně vyloučené kvůli příliš nízkým cenám. Rozhodnout bude muset nově zvolené zastupitelstvo.

Podle hejtmana Martina Půty (STAN) našly komise osm důvodů, pro které by měl kraj tendr zrušit, zatím je ale nemohl specifikovat.

„Hlavním důvodem je ale to, že je konec roku 2016 a původně předložené nabídky se už dají jen obtížně transparentně a nediskriminačně posoudit. Navíc hodnotíme nabídky, které už vůbec neodpovídají nejen trhu, co se týká autobusů, vybavení autobusů, technologiím, ale také neodpovídají současným legislativním úpravám, které se týkají odměňování řidičů autobusů,“ řekl hejtman.

Končící rada kraje podle něj vzala doporučení komise jen na vědomí, konečné rozhodnutí chce ponechat na nově zvoleném zastupitelstvu.

Zakázka se řeší přes čtyři roky

Tendr na zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji v pevném termínu od prosince 2014 do prosince 2024 vypsalo už předchozí sociálnědemokratické vedení Libereckého kraje počátkem června 2012. Prakticky od začátku se zakázkou kvůli námitkám nespokojených uchazečů antimonopolní úřad zabýval. Termín pro podání nabídek se kvůli námitkám a úpravám desetkrát posouval, konečný termín byl až 2. ledna 2014.

Zakázku za 4,074 miliardy korun mohl získat jediný uchazeč nebo až tři. V květnu 2014 antimonopolní úřad zakázku zrušil, Liberecký kraj se však odvolal a v říjnu 2015 předseda ÚOHS Petr Rafaj pak vrátil věc k novému prověření. Konečné rozhodnutí vydal až letos v září.

Podle úřadu postupoval Liberecký kraj v tendru v rozporu se zákonem, když se rozhodl pro nové posouzení a hodnocení nabídek ve veřejné soutěži, a ustavil proto novou komisi. „K ustavení nové komise nebyly splněny zákonné důvody,“ uvedl ve svém rozhodnutí Rafaj.

Posouzení a hodnocení nabídek musela proto dokončit původní hodnotící komise. Předseda ÚOHS ve svém konečném rozhodnutí z 19. září odmítl všechna odvolání a potvrdil své rozhodnutí z prosince loňského roku. Liberecký kraj se svými námitkami neuspěl, protože rozklad podal pozdě. V samotném zadání zakázky však podle Rafaje kraj nepochybil.