Operace Pouštní bouře? Namísto Kuvajtu se odehrála v Liberci

Operace Pouštní bouře? Namísto Kuvajtu se odehrála v Liberci (zdroj: ČT24)

Armáda přesunula do libereckého Vesce množství vojenské techniky. Ta se pak objevila při rekonstrukci kuvajtské operace Pouštní bouře, které se v lednu 1991 zúčastnili i liberečtí chemici. Ukázka bitvy, kterou organizátoři připravovali více než rok, přilákala i nejvyšší kuvajtské generály.

Operací Pouštní bouře na začátku roku 1991 vyvrcholila válka v Perském zálivu. V noci z 16. na 17. ledna vstoupila na území Kuvajtu Saúdskoarabská vojska. V první linii tehdy šli i českoslovenští vojáci.

„Operace byla nesmírně rychlá a na manévry náročná operace,“ uvedl bývalý velitel Československé protichemické jednotky Jan Valo. Češi byli prvními vojáky států Varšavské smlouvy, kteří se války v Perském zálivu účastnili. Mezi nimi byl i tehdy dvacetiletý František Gábor.

„Byl jsem nejmladším příslušníkem, chemikem praporu. Byli jsme vysláni jako humanitární jednotka a tomu odpovídala i naše výzbroj a vybavení,“ vzpomíná Gábor.

Událost navštívily tisíce lidí

Přípravy na rekonstrukci trvaly skoro rok. Ve Vesci bojovalo sto padesát vojáků, čtyři tanky, tři bojová vozidla pěchoty, pět obrněných transportérů a další doprovodné vozy. „Byl jsem velmi potěšen profesionalitou, s jakou vojáci sehráli danou situaci, a jsem opravdu potěšen, že jsem mohl být součástí této události,“ pochvaloval si rekonstrukci bývalý velitel kuvajtského letectva Saber Al-Suwaidan.

I přes tropické teploty přilákala akce tisíce lidí. Kromě mnoha her a zábavy se mohli na místě také seznámit s činností všech složek integrovaného záchranného systému i činností vězeňské služby.