Vězni pracující mimo trestanecké zdi. Nová koncepce počítá s větším zapojením v okolních obcích

Vězni vyrážejí pracovat do okolních vesnic (zdroj: ČT24)

Věznice stále více začínají nabízet služby trestanců okolním obcím. Vězni mohou třeba uklízet veřejná prostranství nebo se podílet na údržbě městské zeleně. Snaha zapojit je do technických prací v obcích je součástí nové koncepce v převýchově odsouzených.

Trestancům se tak nabízí možnost pracovat a dostat se mimo strohá zákoutí vězení a ostnatých drátů. Vězeňská služba tak chce zajistit, aby si lidé ve výkonu trestu osvojili pracovní návyky. Obce nabídnou pracovní pomůcky, zatímco vězeňská služba pak doprovod a dopravu.

„Každý odsouzený je vybrán odbornou komisí, kde se samozřejmě zohledňují veškerá rizika, která by mohla pro společnost v případě útěku nebo odchodu nastat,“ říká zástupce ředitele Věznice Stráž pod Ralskem Tomáš Hůlka.

Právě v tamní káznici je aktuálně 830 odsouzených a zhruba polovina z nich pracuje. Na 280 vězňů přitom může za prací vyjíždět i mimo areál. Ze zhruba dvaceti tisíc odsouzených v českých věznicích jich pracuje také jen něco přes polovinu. Ti, kteří se podílejí na údržbě veřejných prostranství, pracují bez nároku na mzdu.