Litoměřice chtějí otevřít kasárna, která získaly od armády

Litoměřice - Litoměřická radnice by chtěla během několika let lidem otevřít dnes nepřístupná kasárna Dukelských hrdinů, která jako nepotřebná získala od armády. Starosta Ladislav Chlupáč dnes novinářům řekl, že v Litoměřicích by tak mohlo vzniknout několik nových ulic. Kasárna sousedí s litoměřickým výstavištěm, dohromady mají zhruba 20 hektarů, což je asi setina rozlohy města. Kasárna jsou jen 900 metrů od litoměřického centrálního náměstí.

Co přesně v kasárnách bude, zatím radnice neví. S návrhem mají do konce března příštího roku přijít investoři, které bude město hledat prostřednictvím internetu nebo inzerátů v odborném tisku. Město by chtělo, aby navrhli například využití plochy pro rekreaci, výstavbu hotelů, ale nevylučuje ani předělání některých armádních objektů na byty. „Možná investoři přijdou s myšlenkou, která nás ani nenapadla. Rozhodně zde nedovolíme stavbu nějakého obchodního centra,“ uvedl Chlupáč.

V areálu kasáren určitě vznikne 42 startovacích bytů, které chce město vybudovat z bývalého objektu pro mužstvo. V příštím roce chce připravit projekt a získat stavební povolení, samotnou přestavbu plánuje na rok 2009. Druhým projektem je výstavba geotermální elektrárny v jedné části kasáren. Tu chce radnice zaplatit za pomoci evropských a státních dotací.

Ostraha kasáren a potřebné investice do nich dnes město stojí téměř tři miliony korun ročně. Část peněz radnice vydělá během výstav na litoměřickém výstavišti, kdy je zde parkoviště. Letos tak získá asi 700.000 korun.

Záměry investorů Litoměřice potřebují znát v průběhu příštího roku, protože město připravuje nový územní plán, který by je již obsahoval. Podle vedoucí odboru územního rozvoje Venuše Brunclíkové, by ho zastupitelé měli schválit asi za rok. Dodala, že se město také snaží přesvědčit Ředitelství silnic a dálnic, aby kolem kasáren vedlo i silnici spojující Litoměřice s Českou Lípou. Areál kasáren by tak byl lépe přístupný, navíc by se odlehčilo současné komunikaci, která vede zastavěnou částí města.