Ústečtí strážníci zachránili sebevraha

Ústí nad Labem - Strážníci zachránili v Ústí nad Labem muže, který se chtěl zřejmě kvůli nešťastné lásce utopit v Labi. Na podobné krizové situace má městská policie speciálně vycvičenou jednotku, která už zachránila několik životů.

Z Benešova mostu právě skočil nějaký muž, zřejmě se chtěl zabít. Takové hlášení dostala městská policie na tísňovou linku 156. Během tří minut k Labi přijíždějí strážníci ze zvláštní jednotky. „Uprostřed Labe se nacházela osoba, která se snažila plavat, spíš plovat než plavat,“ říká strážník Městské policie Ústí nad Labem Pavel Lüftner.
 
Jeden ze strážníků pro muže skočil a po několika minutách se mu ho nakonec podařilo zachránit. „Nějakým způsobem se nám ho povedlo vytáhnout. Využil jsem proudu, který nás zanesl ke břehu,“ popisuje záchrannou akci Pavel Lüftner. „Ten člověk byl ve stavu, kdy se nemohl de facto hýbat. Byl asi unavený z toho, jak se snažil zachránit si život,“ doplňuje jeho kolega Karel Kroužek.
 
Strážníci ze zvláštní jednotky už zachránili řadu sebevrahů. Například před rokem a půl strhli z okraje Mariánské skály ženu, která chtěla skočit dolů. Právě kvůli krizovým situacím procházejí i zvláštním výcvikem. „Mají potápěčský kurz, kurz slaňování, jsou jinak trénovaní, mají jinou fyzickou přípravu,“ upřesňuje zástupce ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. „Během asi dvou let se nám podařilo zachránit pět lidských životů nebo alespoň zachránit jim zdraví,“ vypočítává Pavel Lüftner. „Záchrana lidského života vždycky stojí minimálně za poděkování. Tentokrát to bude spojené i s finanční odměnou,“ naznačuje ústecký primátor Jan Kubata.
 
Sebevrah skončil na psychiatrii ústecké nemocnice. O jeho současném zdravotním stavu ale nechtějí lékaři nic říct.