Kdo koupí Ještěd?

Liberec - Bude hotel a vysílač Ještěd patřit Libereckému kraji? Zatím to není jasné, každopádně nabídku na odkup kraj dostal od Českých radiokomunikací. Cena: 75 milionů korun.

Stavba století, symbol Libereckého kraje, ale také předmět vleklých jednání o tom, jaká bude jeho budoucnost a ve kterých rukou skončí. České radiokomunikace jako vlastník neskrývají, že o hotelovou část nemají zájem. Provoz vysílače ale i přes chystanou digitalizaci potřebují udržet. „Na Ještědu je celkem 7 kmitočtů, jedná se o mezinárodní koordinaci a její  jakákoli změna by byla nesmírně obtížná a nákladná,“ uvádí tiskový mluvčí Českých radiokomunikací Praha Pavel Kočiš. 

Celou budovu teď radiokomunikace nabízejí Libereckému kraji za 75 milionů korun s podmínkou, že přístup k vysílači bude zajištěn. „Vzhledem k Ještědu, který je symbolem tohoto kraje a symbolem lidí, kteří tady bydlí, budu chtít, aby se k tomu přihlásil,“ tvrdí náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika. 

To se ale příliš nelíbí hejtmanovi. „Cena je to sice dobrá, ale otázkou jsou další investice, které by nás potom zatížily,“ zdůrazňuje hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. „I když jde o moderní stavbu, tak přece jen je to stavba třicet let stará a je potřeba provést některé rekonstrukce,“ podotýká vedoucí oddělení památkové péče Libereckého kraje Jan Randáček.   

To si ale vyžádá další desítky milionů korun. „Hotel a restaurace samozřejmě nemohou vydělat na provoz takto nákladného objektu, Nějaké další využití tam být musí, ale mě .osobně nic nenapadá,“ připomíná liberecký primátor Jiří Kittner. 

Ve hře je ještě zřízení obecně prospěšné společnosti, která by se o Ještěd starala. Tahle varianta přijde hejtmanovi lepší. „Měli bychom myslet na to, že nejde jen o tuto dominantu kraje, ale máme i další lokální dominanty a měli bychom ty investice rozložit po celém kraji,“ je přesvědčen hejtman Petr Skokan.  

Jaká varianta nakonec zvítězí, o tom musí rozhodnout krajské zastupitelstvo a představenstvo Českých radiokomunikací. Případný prodej Ještědu by tak neproběhl dříve, než na podzim.