Jablonecká radnice odmítá zopakovat sporný tendr

Jablonec nad Nisou - Jablonecká radnice má problém. Její tendr na výběr správce pro patnáct set městských bytů v Jablonci nad Nisou nejdříve kritizoval antimonopolní úřad a označil ho za diskriminační, poté svůj nesouhlas vyjádřila i opozice, které se nelíbí i to, že město pověří správou městskou společnost.

„Netransparentní a diskriminační“, to se píše ve dva měsíce starém odůvodnění antimonopolního úřadu, který nesouhlasil s výsledkem výběrového řízení na nového správce městských bytů v Jablonci nad Nisou. „Ve vyhodnocení soutěže chybí důvod, proč je zvolená nabídka nejlepší,“ říká předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. „Kritéria byla zvolena naprosto volně, aniž by bylo jasné, jakým způsobem bude komise hodnotit,“ vyjadřuje své námitky předseda SBD Sever Liberec Petr Černý. „Z hlediska doporučení je třeba nastavit jinak kritéria, aby byla v souladu s určitou transparentností a průkazností,“ přiznává starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa.  

Radnice ale výběrové řízení opakovat nechce. Prý bude jednodušší, když se o městské byty a domy postará ryze městská společnost. „Činnost té společnosti by měla být podstatně širší, než dosud vykonávaly realitní kanceláře. Měla by tam být i nějaká vize, nějaký cíl, schopnost plánovat větší opravy i revize,“ obhajuje rozhodnutí jablonecké radnice její místostarosta Lukáš Pleticha.  

Znovu se ale ozývá kritika, tentokrát ze strany opozice. Městská společnost podle ní správu nemovitostí prodraží, navíc naroste administrativa. „Kolik to bude pracovníků, jaké budou náklady na založení a vybavení té společnosti, kde budou ti odborníci najímáni?“ ptá se na některé problémy opoziční zastupitel Jiří Čeřovský. „Bude to stát více peněz a bude to trvat několik let, než se to podaří nastolit, ale úspory to v budoucnu jednoznačně přinese,“ je přesvědčen Lukáš Pleticha.

Městská společnost převezme správu nad nemovitostmi od začátku ledna. Do té doby nebude vykazovat žádnou činnost.