Popelnice v Ústí zdarma, ale dražší střecha nad hlavou

Ústí nad Labem - Ústecká radnice se nechala inspirovat sousedními městy a hodlá zrušit poplatky za odvoz odpadu. Zadarmo to však nebude. Plánuje totiž zvýšit daň z nemovitostí. Podle svých propočtů na tom město ani majitelé nemovitostí neprodělají. Opozice je tvrdě proti a již dopředu říká, že tuto "rošádu" nepodpoří.

Popelnice zdarma, vlastní střecha nad hlavou dražší. Radnice tímto opatřením přijde o 42 milionů za odvoz odpadu, celkově však přesto vydělá. „Touto úpravou získá radnice zhruba sedmdesát sedm milionů na vyšší sazbě daně z nemovitostí,“ tvrdí mluvčí města Ústí nad Labem Milan Knotek. „Já to považuji za velmi špatné rozhodnutí,“ oponuje opoziční zastupitel Tomáš Jelínek. „My takovou rošádu v žádném nepodpoříme,“ doplňuje ho další opoziční zastupitel Jaroslav Kubín.    

Podle opozice budou vlastně odvoz odpadu financovat majitelé rodinných domků. Ti teď zaplatí na dani z nemovitosti až třikrát víc než dosud. „To opatření je jedním z dalších, které nepomůže tomu, že město získá příznivější tvář,“ je přesvědčen Tomáš Jelínek. „Já myslím, že ne. Ústí nad Labem začíná být velmi dobrou adresou,“ obhajuje rozhodnutí radnice náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha.

Radnice tvrdí že opozice neumí počítat. Čtyři lidi žijící v rodinném  domku ušetří na poplatcích za odvoz odpadu dva tisíce korun. Tedy zhruba stejnou částku, o kterou zaplatí víc na dani. „Tvrzení, že Ústečané ušetří, není pravda,“ hájí stanovisko opozice Tomáš Jelínek. „Tou úpravou srovnáváme cenovou hladinu  na úroveň, která v Česku již je,“ argumentuje Jan Řeřicha.    

Ústečtí radní opakují: Rušení poplatků za odvoz odpadu nemá nic společného s líbivou politikou. „Není to žádné populistické gesto. Je to poděkování občanům za to, že se výrazně zvýšila složka tříděného odpadu,“ vysvětluje poněkud netradiční krok Jan Řeřicha. Přesto však opozice říká: Budeme hlasovat jednoznačně proti.    

Ústečtí radní tvrdí, že zrušení poplatků za odvoz odpadu je odměna, nikoli dárek Když lidi třídit odpad přestanou, poplatky zase zavedou.