Nespokojení odběratelé v Liberci trvají na auditu teplárny

Nespokojení odběratelé v Liberci trvají na auditu teplárny Liberec - Nespokojení odběratelé, kterým Teplárna Liberec vypověděla k 30. červnu smlouvy, odmítají podepsat nové s dvousložkovými cenami. Postup teplárny považují za zastrašování a trvají na provedení forenzního auditu, který žádali už v květnu. Obrátili se proto přímo na vlastníka - německou MVV Energie AG. Teplárna je v tuto chvíli natolik nedůvěryhodným partnerem, že bez auditu nelze přistoupit k dalším jednáním, řekl dnes Pavel Hruška ze sdružení Teplo za 399,90!

Forenzní audit by měl vyvrátit závažná podezření z machinací, obcházení zákona, zneužívání informací v obchodním styku, podvodu a zkreslování informací o stavu hospodaření ve společnosti. Dceřiná MVV Energie CZ považovala v květnu požadavek odběratelů na audit za zbytečný. Předseda představenstva německé společnosti Rudolf Schulten ale nyní sdružení vyzval, aby specifikovalo své požadavky. „Rád bych vyjádřil naši připravenost poskytnout vám odpovídající dokumenty a další relevantní informace, které se týkají tvorby cen tepla a nákupu topných olejů v Teplárně Liberec,“ sdělil v dopise sdružení Schulten.

Důvodem nespokojenosti odběratelů ze sdružení Teplo za 399,90! jsou vysoké ceny tepla v Liberci a také nejasnosti kolem jejich konstrukce. Už více než dva roky proto požadují jasné kalkulace, zatím neúspěšně. Skupina, která reprezentuje zhruba 18 procent odběratelů liberecké teplárny, odmítla také od Nového roku podepsat dodatky ke smlouvám s takzvanou dvousložkovou cenou. Ta je rozdělena na fixní a pohyblivou složku. Protože teplárna nemůže účtovat ve dvojích cenách kvůli hrozbě několikamilionového postihu od Energetického regulačního úřadu (ERÚ), dodavatelské smlouvy vypověděla. Nyní běží půlroční výpovědní lhůta.

Podle Petra Černého z SBD Sever, které nechce na dvousložkové ceny přistoupit, Teplárna Liberec ani po vypršení lhůty nemůže dodávky tepla zastavit, pokud odběratel nemá zajištěn jiný zdroj. Někde výpověď zintenzivnila přípravu odpojení od teplárny. Domy v ulici Na Žižkově a takzvaná Hokejka s téměř 600 byty v Pavlovicích připravují projekty na vybudování vlastních plynových kotelen. Jiné odběratele ale zastrašila. Podle mluvčího teplárny Jana Piskáčka se zhruba desetina odběratelů, kteří výpověď dostali, na firmu sama obrátila a projevila zájem o spolupráci.

Teplárna Liberec zásobuje teplem stotisícový Liberec a Vratislavice nad Nisou. Jejím majoritním vlastníkem je MVV Energie CZ, která je s obratem 1,83 miliardy Kč čtvrtou největší teplárenskou skupinou v zemi. Skupina vlastní teplárny v 15 českých městech a zásobuje teplem 76.000 domácností a 1000 podniků a dalších odběratelů. Nejnižší ceny účtovala na začátku roku v Litoměřicích, kde topí uhlím - 387 korun za gigajoul. Naopak nejdražší byl Liberec s 593 korunami, který ale topí těžkým topným olejem. Ceny Teplárny Liberec považuje za přemrštěné nejen Teplo za 399,90!, ale i anonymní iniciativa Čisté v ruce, která na svých internetových stránkách obvinila MVV Energie CZ z předražování tepla a tunelování.