Včerejší požáry v Liberci zřejmě založil žhář

Liberec - Požáry v centru Liberce, kvůli kterým muselo být evakuováno 20 lidí, podle předběžného vyšetřování založil neznámý žhář. Včera hořelo ve dvou domech v Matoušově ulici, zdravotníci museli ošetřit šest lidí. Výše škod zatím známá není. Se žhářskými útoky se severočeské krajské město potýkalo už v roce 2010.

Ve čtyřpatrovém obytném domě žhář oheň založil pomocí reklamních letáků. Nájemníkům se ale podařilo požár včas uhasit. Větší problémy nadělal neznámý pachatel v jedenáctipatrovém věžáku. „Postupně chodil po jednotlivých podlažích, kdy zapálil stolek s dřevěnou deskou, polstrovanou stoličku, vypínače osvětlení, obraz, dveře ke sklepním kójím,“ uvedla Knopová.

Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a postupně z domu pomohli dvaceti lidem. „Některé jsme vyváděli v maskách,“ uvedl velitel zásahu Lumír Jíra. „Nejvíce ohrožen byl muž, který se snažil požár botníku a dveří uhasit. Museli jsme ho vynášet ven,“ řekl.

Hasiči
Zdroj: ČT24

Podle mluvčí záchranné služby Lenky Markovičové na místě zdravotníci ošetřili čtyři lidi a další dva, kteří se nadýchali kouře, odvezly sanitky do nemocnice. „Jejich zdravotní stav ale není vážný,“ dodala.

Žhářské útoky ve větší míře trápily stotisícový Liberec od května 2010 do loňského března, kdy policie zadržela jednatřicetiletého muže. Případ se dostal i k soudu, ale rozsudek zatím nepadl. Podle obžaloby založil muž 24 požárů v činžovních a panelových domech v centru města. Obviněný vinu odmítá.