Jezdilo se jen výjimečně, tvrdí advokát provozovatele zřícené lanovky v Krkonoších

Soud znovu řeší nehodu lanovky u chaty Bumbálka (zdroj: ČT24)

Lanovka u chaty Bumbálka ve Špindlerově Mlýně byla určena jen k dopravování nákladu. Lidi vozit nesměla, přesto se tak přinejmenším v listopadu 2013 stalo – skupinka lidí se jí chtěla vyvézt, ale lanovka se s nimi utrhla. Jeden člověk zahynul, čtyři se vážně zranili. Případ v opakovaném líčení znovu řeší soud v Trutnově.

„Jedna část výpovědí říká, že se lanovkou vůbec nejezdilo. Druhá část říká, že se lanovkou jezdilo běžně. To je tedy na posouzení soudu, komu více uvěří,“ konstatuje advokátka a zmocněnkyně poškozených dětí Zuzana Mládková.

„Když byl někdo zraněný, tak se jelo, ale nefungovala rozhodně jako nějaké MHD, v žádném případě. To byly výjimečné případy,“ tvrdí obhájce obžalovaného Michal Fraňo.

Neštěstí se stalo 29. listopadu 2013, kdy rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu nákladní lanovky. Tažné lano se ale přetrhlo a korba se ze zhruba deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi. Pět lidí se těžce zranilo, osmatřicetiletý otec rodiny později zemřel. Zranění mají trvalé následky.

Soud uznal vinu, ale trest neuložil

Provozovatel lanovky Miloslav Jirman, kterému za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozilo až šest let vězení, před soudem vinu opakovaně popřel. Státní zástupce pro něj u soudu navrhl podmíněný trest v rozmezí 18 měsíců až dvou let a zákaz činnosti.

Soud loni v dubnu sice uznal Jirmanovu vinu, ale nepotrestal ho. I kvůli tomu, že tragédii spoluzavinili cestující – věděli, že na lanovku nesmějí. Odvolacímu krajskému soudu se však nelíbilo provedené dokazování, a případ proto vrátil zpět k soudu do Trutnova.

Znalci také zjistili, že provozovatel se o lanovku dostatečně nestaral – lano bylo zkorodované. Jirman se ke zjištěním odmítl vyjádřit. „Nenechám v tom obžalovaného plavat jen tak pro nic za nic, protože ta realita je trošku jiná, než jak se tady teď podává,“ vzkázal jeho obhájce Michal Fraňo. Soud se bude tragédií pod lanovkou dál zabývat v březnu.

Lanovky hlídá Drážní inspekce

Všechny lanovky v Česku, a to včetně lyžařských vleků, spadají pod Drážní inspekci. Ta preventivně kontroluje jak jejich technický stav, tak dodržování bezpečnostních předpisů při přepravě lidí.

Aktuálně inspektoři vyšetřují třeba pád pětiletého chlapce z lanovky ve středočeském Monínci. Na lanovku nastoupil se svou matkou a dalšími dvěma lidmi. Když vyjížděli, bylo bezpečnostní hrazení podle vlekařů sklopené; toho, že by dítě špatně nastoupilo, si nevšimli.

O pár desítek vteřin později už ale chlapec visel z lanovky. Matka ho ještě několik set metrů držela za ruku, ale pak jí došly síly. Z lanovky spadl z výšky zhruba osmi metrů. Do nemocnice ho převezl vrtulník, teď už je v pořádku.

Drážní inspekce ročně vyšetřuje asi desítku podobných případů – většinou jde ale jen o lehká zranění způsobená při nástupu nebo výstupu z lanovky. „Vždy kontrolujeme umístění značení instrukcí pro cestující, technický stav jednotlivých zařízení a samozřejmě i předpisy, které jednotlivý provozovatel má,“ říká mluvčí inspekce Martin Drápal.