Hradec Králové se snaží zachránit Gočárovu třídu. Sníží na ní obchodníkům nájemné

Radnice v Hradci Králové sníží nájemné v obchodech na tamní Gočárově třídě. Hlavní městský bulvár se v posledních letech proměnil v ulici, kde je jedna prázdná výloha vedle druhé. Zákazníci se totiž přesunuli do obchodních center.

Vedení magistrátu si myslí, že právě poklesem nájemného – ze současných minimálních patnácti set korun za čtvereční metr a rok na šest set – by Gočárova třída mohla znovu ožít. Některé zdejší obchody jsou prázdné už téměř dva roky a další se vyprazdňují.

„Uvažovali jsme také o nulovém nájemném, ale nakonec jsme se přiklonili k tomu, že nějaké minimum musíme požadovat,“ uvedla náměstkyně hradeckého primátora Romana Lišková (Hradecký demokratický klub).

 Podle majitelky realitní kanceláře Jany Koppové je snížení jediná dobrá cesta. „Zajistí to, že město bude žít,“ myslí si Koppová.

UvR: Radnice sníží obchodníkům nájemné na Gočárově třídě (zdroj: ČT24)

Přestože se snížení nájemného týká jen obchodů ve vlastnictví města, přizpůsobit se podle realitních odborníků budou muset i soukromníci. Jeden z nájemníků z Gočárovy třídy ještě v minulém roce za čtvereční metr a rok platil zhruba 4000 korun a nakonec obchod v prosinci zavřel.

„Bohužel tato ulice umírá. Z obchodního hlediska se stala naprosto nezajímavou,“ řekl ČT v prosinci podnikatel Michal Macháček.

Snížený nájem je prioritně určený pro toho, kdo se rozhodne oživit uzavřenou prodejnu. Město ovšem počítá s tím, že se přihlásí i živnostníci, kteří už na Gočárově třídě podnikají.

Snížené nájemné nabídne radnice na dva roky. Poté bude město o smlouvách znovu jednat.