Pro občanky na úřad do malého města. Úředníci na zkoušku dojíždějí do Skutče a Chlumce

Ministerstvo vnitra spustilo pilotní projekt vydávání občanských průkazů v menších městech, nejenom v těch s takzvanou rozšířenou působností. Vydávání dokladů teď zkouší v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku a Skutči na Chrudimsku.

Cesta za novým občanským průkazem se lidem z Chrudimska a Královéhradecka zkrátila o desítky kilometrů. Kvůli výměně dokladů už nemusejí například do Hradce Králové ani Nového Bydžova. Úředníci z Hradce budou dvakrát do měsíce přijíždět do Chlumce.

Zájemci se mohou na konkrétní termín a čas objednat přes internet nebo vystát frontu. „Žádosti nabereme a do měsíce budou mít občanské průkazy připravené tady k vyzvednutí,“ vysvětlila vedoucí správního odboru královéhradeckého magistrátu Ĺudmila Ducháčová.

Pro občanku i do malého města, testuje ministerstvo vnitra (zdroj: ČT24)

„Usilovali jsme o to velice intenzivně sedm let,“ pochvaluje si starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. Vybavení kanceláří pro úředníky městům bezplatně zapůjčilo ministerstvo.

„Pro obyvatele menších vesnic, které nemají přímé spojení na Hradec Králové, je to dobrá služba, protože do Chlumce se dostanou třeba na kole nebo pěšky,“ uvítal novou službu i starosta Olešnice u Chlumce Jan Outlý.

Dojíždění úředníků bude ministerstvo vnitra testovat minimálně půl roku. Pokud se systém osvědčí, mohla by se ke dvěma stovkám radnic, kde se občanky vydávají, přidat i další místa. Vydávat by mohli úředníci na „služebních cestách“ i pasy, usiluje o to radnice v Chlumci.