Mistři opratí se sjeli do Kladrub

Pardubice - V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem začaly mezinárodní závody spřežení - Rudolfův pohár. Nejlepší světoví jezdci soupeří v drezurních zkouškách, maratonu i překážkových jízdách. Závody se každým rokem stávají i významnou společenskou událostí nejen pro majitele koní.

Do areálu kladrubského hřebčína se sjeli mistři opratí. Mezinárodní závody spřežení, kterými pořadatelé navazují na staré tradice, mají letos rekordní účast. Na louce tu během několika hodin vzniklo provizorní koňácké městečko. „Není to jednoduché, protože jsme museli nechat postavit 220 boxů. Každý tady bydlí se spřežením a je umístěn v trambusu,“ popisuje situaci ředitelka Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Lenka Gotthardová.    
 
Stylově odění rozhodčí, nablýskané kočáry i povely startovních zvonců - taková je mezinárodní soutěž, na kterou do Kladrub jezdí i z dalekých severských zemí. „Máme tu opravdu výborné týmy. Jede se kvalifikace na světový šampionát jednospřeží a čtyřspřeží a boj bude velmi tvrdý,“ předpovídá hlavní rozhodčí Reiner Wannenwetsch z Německa. „Příprava byla vcelku dobrá, protože jsme byli na vystoupení v Německu s osmispřežím. Přes zimu jsme trénovali, teď to chce trochu štěstí a bude to dobré,“ věří si Petr Vozáb z kladrubského hřebčína.

Na startovní listinu se opět po roce dostala jména úspěšných světových jezdců. Své síly poměří v drezurních zkouškách, maratonu i překážkových jízdách. „Ti lidé se dlouho neviděli, takže se těší na setkání, protože závody nejsou jen o závodění a soutěžení, ale pochopitelně také o přátelských setkáních,“ dodává rozhodčí závodu Jiří Kunát.
 
Mezinárodní závody spřežení jsou až do neděle přístupné veřejnosti.