Holanďané plánují miliardovou investici v Peci pod Sněžkou

Hradec Králové - Pec pod Sněžkou připravuje zásadní změnu centra města. Více než miliardu korun by měla proinvestovat soukromá firma z Holandska. Projekt ale vyvolává rozpaky. Řada místních obyvatel se obává především narušení jednoty místní architektury.

Změna by byla skutečně zásadní. Vzniknout má nové náměstí s obchody a restauracemi, s hotelem i novou radnicí. To vše by mělo stát v místě, kde se teď nachází autobusové nádraží -  u páteřní silnice, která vede do lyžařského areálu. Projekt ve městě vyvolal bouřlivou debatu. Vznikla petice proti, kterou podepsala zhruba polovina obyvatel. Tito lidé říkají, že je to megalomanský projekt, který nerespektuje místní architekturu. Vedení radnice ale obyvatele uklidňuje, že jde zatím pouze o studii, jejímž cílem je vyvolat právě diskusi, jak by Pec měla v budoucnu vypadat.  A to se prý skutečně podařilo. 

To, že by se měla Pec změnit, připouštějí i odpůrci tohoto velkého projektu. Starosta města Alan Tomášek říká, že nakonec třeba může být realizovaná pouze polovina studie. Pro správu KRNAP projekt zásadní problém nepředstavuje, protože nezasahuje do volné přírody. Starosta Pece předpokládá, že konečná podoba projektu by měla být známá přibližně do roka. Samotná výstavba by pak trvala tři roky.