Východočeští policisté kontrolovali cizince, zda mají doklady a pojištění

Pardubice - Cizinci s neplatnými nebo neúplnými doklady a povoleními byli cílem akce východočeských policistů s názvem Pojistka. Rozsáhlé kontroly se týkaly především ubytoven, tržnic, staveb a i firem, které využívají především zahraniční pracovní sílu.

Je pět hodin ráno a cizinecká policie zahajuje kontrolu vytipovaných objektů. Někteří dělníci v pardubické ubytovně dostávají pokutu, protože u sebe nemají doklady. Jednoho muže si policisté odvážejí rovnou na služebnu. „Podle našeho zjištění jste v Česku v tuto chvíli neoprávněně, takže nás budete následovat k nám na cizineckou policii,“ oznamují policisté kontrolovanému pracovníkovi. „Pokud nebude mít doklady nebo pobývá nelegálně na našem území, bude s ním zahájeno správní řízení,“ nastiňuje další kroky vedoucí Inspektorátu cizinecké policie v Pardubicích Denisa Pavlovičová.

Kontrola cizinců probíhá zároveň na Pardubicku, Královéhradecku a Trutnovsku. S policisty spolupracují celníci a úřady práce. „Ráno jsou to ubytovny, během dnes se zaměřujeme na objekty s výdělečnou činností, například vietnamské tržnice, a na závěr to budou opět ubytovny,“ popisuje plán operace Pojistka její velitel Karel Fendrich.

Policisté chtějí vidět doklady o zdravotním pojištění. Případů, kdy cizinci nemají žádné anebo pochybné pojistky, není málo. Nemocnicím tak vznikají problémy. „Hlavně v případě, kdy se cizinci něco stane, tak vymahatelnost za léčbu je mnohem složitější,“ říká ředitel cizinecké policie v Hradci Králové Milan Majer. „V extrémních případech tento dluh může dosáhnout až několika set tisíc korun. To je zrovna případ z minulého týdne, kdy těžký úrazový stav cizince je léčen v pardubické krajské nemocnici,“ připojuje zcela čerstvou zkušenost pardubický revizní lékař Milan Svoboda.  

Jenom za první čtyři měsíce letošního roku cizinecká policie odhalila 1200 neoprávněných pobytů na území České republiky. Další připravované akce plánované na území východních Čech se zaměří na silniční provoz zejména u česko-polských hranic v souvislosti s probíhajícím mistrovstvím Evropy ve fotbale.