Březhrad se bouří proti skladu

Hradec Králové - Ne každá investice je ku prospěchu lidí. O tom se přesvědčují občané Březhradu, městské části Hradce Králové. Právě zde chce firma ThyssenKrupp Ferrosta postavit sklad oceli a železa. Lidé však nechtějí vyměnit přírodu za sklad, který by navíc stál jen kousek od jejich domovů. Investor tvrdí, že se zhoršení životního prostředí obávat nemusejí.

Logistické centrum neboli sklady oceli a železa na ploše dva a půl hektaru. Pro německou firmu ThyssenKrupp Ferrosta přání, pro občany Březhradu noční můra. Sklad má totiž stát na místě, kde se nachází do loňska chráněný vodní zdroj. „To je katastrofa. Toto je poslední kus zeleně, nedokážu si představit, že by tady měla stát obrovská hala. Chtějí to tady vykácet, budou zde auta a spousta prachu,“ rozčiluje se místní občanka. „Ta hala bude stát na prostoru, kde jsou studně,“ poukazuje další z místních. „Ten les, voda a čistý vzduch, to je můj soused, ale to, co se zde chystá, je hloupost,“ odsuzuje projekt jiný z občanů.    

Nemáte se čeho bát, vzkázala lidem firma, která chce na okraji Hradce investovat asi 400 miliónů korun a zaměstnat stovku lidí. „Dopravu máme spočítanou na dvě nákladní auta za hodinu. To je zvýšení dopravního ruchu prakticky nepoznatelné. Z haly nepronikají žádné zvuky,“ tvrdí jednatel firmy ThyssenKrupp Ferrosta Radek Miláček. „Ten komplex by měl stát třicet metrů od bytovek. Umístění do tohoto prostředí je vysloveně nevhodné,“  je přesvědčen předseda Komise místní samosprávy Hradec Králové - Březhrad Dušan Ferčák.  „V Německu máme sklady, které přímo sousedí s obydleným územím a dodnes jsem neslyšel jediný protest občanů,“ uvádí svoji zkušenost prokurista ThyssenKrupp Schulte Jürgen Kauenhowen.

Po bok manažerů Thyssenu usedl a stavbu podpořil náměstek primátora Herman. „Já tady nelobuji za firmu Thyssen, ale za to, aby občané měli příležitost v tomto městě bydlet, žít a pracovat,“ podotýká náměstek hradeckého primátora Boris Herman.     

Lidé v Březhradě pohrozili, že se odtrhnou od Hradce Králové, aby mohli o záležitostech obce rozhodovat sami.