Lidé kritizují přemrštěné ceny městských bytů v Pardubicích

Pardubice - Podle vedení města výhodná prodej, podle lidí jen pokus, jak naplnit prázdnou městskou pokladnu. Tak se vyhrotily názory, když v bouřlivé atmosféře zastupitelé Pardubic včera vpodvečer rozhodovali o prodeji městských bytů. Navzdory ostré kritice obyvatel i opozice prošel návrh, podle kterého se budou ceny pohybovat od sedmi do třinácti tisíc korun za metr čtvereční. Nájemníci s tím však nesouhlasí a požadují razantní snížení kupní ceny jednotlivých bytů.

Takový zájem veřejnosti zastupitelé Pardubic dlouho nepamatují. Podmínky, za kterých město prodá asi tisícovku bytů, si přišlo vyslechnout na pět set lidí. Protestovali proti koalicí navrhovaným cenám. „Radnice si v první řadě chce namastit kapsu, a jestli nebere ohledy na voliče, tak je to asi špatné,“ zlobí se nájemník městského bytu Jan Bartáček. „Před lety nám nebylo umožněno koupit ten byt za padesát tisíc. Dnes za něj chtějí milion, přitom nám to padá na hlavu,“ přidává svůj názor Zdeněk Hakl. „Před osmi lety nám byt 3+1 prodávali za 245 000 korun, osm let se do bytů neinvestovalo a teď po nás chtějí pětinásobek. To se mi vůbec nelíbí,“ rozčiluje se Božena Mazačová.    

Dlouhé diskuze plné emocí vystřídalo hlasování zastupitelů. Byty se budou prodávat za polovinu jejich tržní ceny. Nejméně sedm, maximálně třináct tisíc korun za metr čtvereční. Nižší částky navrhované opozicí neprošly. „Nejde o to, jestli tady vyhrála koalice nebo ČSSD. Tady nikdo nevyhrál. Prohráli jsme všichni, protože občanům neumožňujeme, aby si koupili byty za rozumné ceny,“ konstatuje pardubický zastupitel za ČSSD Jan Tichý.

Město chce přednostně prodávat byty v domech, kde se k privatizaci přihlásí nejvíc lidí. Pro většinu nájemníků, hlavně důchodce a mladé rodiny, jsou ale ceny příliš vysoké. „Oni mají právo byt nekoupit a my je k tomu rozhodně nebudeme nutit. Pokud se někdo rozhodne byt nekoupit, tak dál zůstane v nájemním bydlení,“ snaží se uklidnit rozzlobené nájemníky náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

Podrobná pravidla prodeje bytů budou zastupitelé projednávat v září. Samotná privatizace by pak podle vedení města mohla začít v listopadu.