České knihovny může postihnout období temna

Pardubice - České knihovny se ocitají ve finanční tísni - některé už začaly propouštět zaměstnance, omezovat otevírací dobu a přestaly nakupovat nové knihy. Problémy nemají jen knihovny v menších městech, ale například i Krajská knihovna v Pardubicích, které její zřizovatel - kraj - nařídil co nejvíce snížit provozní náklady.

„V knihovnictví dělám třicet let a nikdy se nestalo, aby situace byla tak vážná. Od 1. června nenakupujeme žádnou literaturu,“ říká zástupkyně ředitele Krajské knihovny v Pardubicích Libuše Adamová. Knihovna funguje na provozním minimu, šetří se s vodou a energií, omezilo se telefonování i otevírací doba. Vedení knihovny už muselo propustit i některé zaměstnance.

Knihovně chybí 1,5 milionu korun, dnes by měla jednat o finanční podpoře s magistrátem, kraj jí více nedá. „Škrtalo se ve zdravotnictví, ve školství, částečně v údržbě silnic. Knihovny se to týká také,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Problémy jsou i jinde. Například v Holicích sídlí knihovna v nevyhovujících prostorách kulturního domu a nemá kde skladovat knihy, proto se jich musí zbavovat. „Vyřazovat z tohoto důvodu knihy vidíme jako velkou škodu,“ říká vedoucí městské knihovny v Holicích Anna Boříková. Knihovny omezují i pořádání seminářů a přednášek.