Nový obchvat u Pelhřimova ulevil obcím od dopravy. Zavřel ale pekárnu a ubral zákazníky hospodě

UvR: Obchvat přinesl obcím klid a zavřel obchody (zdroj: ČT24)

Na hlavním tahu I/34 se u Pelhřimova otevřel nový obchvat. Obcím Ústrašín, Ondřejov a Myslotín ulevil od dopravy. Jenže bez řidičů se zavřel místní obchod a omezil se provoz v hospodě.

Ještě v úterý ráno projely Ústrašínem, Ondřejovem a Myslotínem stovky aut denně, navíc v nebezpečných zatáčkách a na úzké silnici. Odpoledne ale Ředitelství silnic a dálnic otevřelo nový šestikilometrový obchvat.

„Pro obec to znamená úlevu od dopravy, která v posledních letech byla neúnosná,“ těšil se na obchvat starosta Ondřejova Josef Brož (nestr.).

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Ústrašíně, kde žije 240 obyvatel, se ale v reakci na dopravní útlum uzavřela jediná prodejna pečiva. „Ta pekárna 'žila' z řidičů kamionů,“ vysvětlil starosta Luboš Šlechta (nestr.). Starosta se teď snaží získat od kraje finanční příspěvek na otevření nové prodejny. Kromě pekárny zavřel i druhý místní obchod.

Podobná situace je v Ondřejově, kde stojí restaurace. „Pokusíme se to nějak přežít, víc k tomu asi nebudu říkat. Hostů je méně o 90 procent,“ stěžuje si hospodský. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nový obchvat zrychlil cestu přes Vysočinu do Českých Budějovic a k rakouským hranicím. Celý úsek se dá projet zhruba za 4 minuty, dosud trval podobnou dobu průjezd jen jednou obcí. Cena 5,5 kilometru dlouhé silnice dosáhla bezmála půl miliardy korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Další obchvat by měl ulevit přímo Pelhřimovu. Stavět se měl začít do roku 2020. „Já už to dnes vidím dost skepticky, protože kvůli nezbytným administrativním úkonům to asi nestihneme,“ obává se vedoucí správy ŘSD Jihlava Marie Tesařová. Teď už se jako o reálném termínu zahájení prací na obchvatu Pelhřimova mluví až o letech 2023 nebo 2025.